LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin lovar att ta kampen mot Sverigedemokraterna i valrörelsen. Foto: Adam Ihse / Scanpix
LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin lovar att ta kampen mot Sverigedemokraterna i valrörelsen. Foto: Adam Ihse / Scanpix

Wanja Lundby Wedin: Viktigt bemöta SD med fakta

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin lovar att ta kampen mot Sverigedemokraterna i valrörelsen.
- Vi går i gång nu med utbildningar, avslöjar hon. Det är viktigt att kunna bemöta dem med fakta eftersom de ofta bygger sina argument på rykten.
Som traditionen bjuder så är det LO:s ordförande som är huvudtalare på Första Maj i Göteborg när det är valår. Alltså stod Wanja Lundby Wedin i talarstolen på Götaplatsen.
Som LO-ordförande är hon inte i den positionen att hon kan ge vallöften.

Ta kampen mot SD


Men ett löfte ger hon: att hon och hennes medlemmar ska ta kampen mot Sverigedemokraterna.
- Vi ska inte vara tysta. Håll emot och ta diskussionen varhelst de uppstår med med grannarna, på jobbet, på puben eller på släktmiddagen, säger hon. Låt oss tillsammans stå upp för en politik som gör att ingen har en enda anledning att rösta på Sverigedemokraterna.

Skrota lex Laval

Hon lovar att medlemmarna ska få all hjälp och allt stöd de behöver från sitt förbund för att klara debatten med Sverigedemokraterna i fikarummen och på arbetsplatserna.
- Vi går i gång nu med utbildningar för de som anser att de behöver det, säger hon.
Wanja Lundby Wedin ger även ett annat löfte: hon lovar gör allt för att påverka så att det blir ett vallöfte från socialdemokratin att skrota lex Laval.
- Vi vill ändra reglerna så att facket kan kräva svenska avtal för alla som arbetar i Sverige, säger hon.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER