ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Gezelius  Malin
Foto: Gezelius Malin

Västsvenska slott och herrgårdar: Hörle bruk

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Var: Strax norr om Värnamo.
Ägs av: Familjen Böhn.
Besök: Inte öppet för besökare.
Byggår: 1740-1746.
Historia: Holländska handelshuset Baak anlade Hörle bruk 1659 och deras representant i Sverige, Henrik van Lindt, förberedde bygget – men det var van Lindts änka Anna Margareta Lilliecreutz som till sist uppförde den karolinskt stränga herrgården. När hon gifte om sig, så tillkom de uppmärksammade interiörerna. Utmärkande är Inte minst dörröverstyckena av Johan Pasch, efter förlagor från slottsbygget i Stockholm, och rokokoinredningen av överintendenten Carl Hårleman.
i dag: Totalt 19 av dörröverstyckena finns bevarade. Den på sin tid uppmärksammade trädgården förstördes dock när brukets kraftverk byggdes 1922.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: