Foto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
Nattens stora snöfall plågar Göteborg och resten av Västsverige. Foto: Henrik Jansson
Nattens stora snöfall plågar Göteborg och resten av Västsverige.  Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
Nattens stora snöfall plågar Göteborg och resten av Västsverige. Foto: Anette Fredriksson
Nattens stora snöfall plågar Göteborg och resten av Västsverige.  Foto: Anette Fredriksson
Kollektivtrafiken i Göteborg är lamslagen. Foto: Anette Fredriksson
Kollektivtrafiken i Göteborg är lamslagen. Foto: Anette Fredriksson
Foto: Anette Fredriksson
 Foto: Anette Fredriksson
Foto: Anette Fredriksson
 Foto: Anette Fredriksson
Foto: Anette Fredriksson
 Foto: Anette Fredriksson
SMHI utfärdar en klass 1-varning för snöfall i Västsverige. Foto: Pelle T Nilsson
SMHI utfärdar en klass 1-varning för snöfall i Västsverige. Foto: Pelle T Nilsson
Framåt tisdagsmorgonen blir det risk för rejäl halka, enligt väderinstitutet Storm. Foto: Fritz Schibli
Framåt tisdagsmorgonen blir det risk för rejäl halka, enligt väderinstitutet Storm. Foto: Fritz Schibli
Emilia Steinbock, 17, student, Kungsbacka – Jag älskar snön! Så jag tycker det är toppen. Foto: Josefine Olausson
Emilia Steinbock, 17, student, Kungsbacka – Jag älskar snön! Så jag tycker det är toppen. Foto: Josefine Olausson
Fotis Xenokotas, 51, projektledare, Göteborg – Det är jättetrevligt för barn, men för mig är det inte så viktigt. Det lyser upp vardagen lite. Foto: Josefine Olausson
Fotis Xenokotas, 51, projektledare, Göteborg – Det är jättetrevligt för barn, men för mig är det inte så viktigt. Det lyser upp vardagen lite. Foto: Josefine Olausson
Ulrika Lövdal, 44, frukostvärdinna på hotell, Göteborg – Snö är kul, det ska det vara i januari. Det kan ligga ett tag. Foto: Josefine Olausson
Ulrika Lövdal, 44, frukostvärdinna på hotell, Göteborg – Snö är kul, det ska det vara i januari. Det kan ligga ett tag. Foto: Josefine Olausson

Varning: Snöoväder drar in över Sverige

Publicerad

Tisdagen den 19 januari 2016 var dagen då göteborgarna vaknade upp till en vintervit men kaotisk stad.

Mellan 15-20 centimeter snö föll under natten och trafiken stod helt stilla under många timmar.

Först vid lunchtid började så småningom spårvagnstrafik, flyg och tågtrafik likna en vanlig tisdag.

Problemen med snön började direkt även om de stora lederna var plogade tidigt på morgonen. Men i takt med att trafikströmmen ökade blev problemen allt större för trafikanterna och många valde att gå till fots för att kunna ta sig till jobbet eller skolan eftersom det var helt stopp i spårvagns- och busstrafiken. Först vid tiotiden började spårvagnarna rulla ut lite försiktigt.

Flera skolor valde att helt ställa in undervisningen på tisdagen, eftersom varken elever eller lärare kunde ta sig till sina skolor.

– Jag har pratat med en gymnasieskola där drog man i gång undervisningen klockan ett, säger Håkan Larsson, pressinformatör på utbildningsförvaltningen i Göteborg. Men det var upp till varje stadsdel och skola att själva bestämma om undervisningen skulle ställas in.

Fastnade i snömodden

Det var också stora problem för långtradarna som fastnade i snömodden och hade svårt att ta sig fram. På E6 in mot Göteborg var det två långtradare som fått stopp och som gjorde att det blev köer på motorvägen halvvägs till Kungälv. Även på E20 vid Munkebäcksmotet i Göteborg blev det stopp efter att en långtradare fått stopp på sin väg in mot Göteborg. Även här bildades snabbt långa köer. Vid två tillfällen var det långtradare som satte sig på tvären i backen på väg 40 från Landvetter och in mot Göteborg. På Nissastigen utanför Jönköping körde en utlandsregistrerad lastbil med släp av vägen strax norr om Röksberg.

När det gäller personbilstrafiken så drabbades också den av snöovädret. Men dessbättre var det få olyckor där det rapporterades om personskador. Men vid 10.30-tiden på tisdagen var det en allvarligare olycka med två personbilar inblandade vid Lyckorna-motet i Ljungskile och två personer fick föras till sjukhus.

300 snöröjande fordon

Flyg- och tågtrafiken drabbades också av snön och under hela tisdagsförmiddagen var det inställda turer och försenade tåg och flyg till och från Göteborg. Vid lunchtid började trafiken att komma i gång igen på riktigt.

Göteborgs stad har bortåt 300 snöröjande fordon i tjänst och man prioriterar snöröjning för kollektivtrafik, på gång- och cykelbanor samt för äldreboenden och skolor så att mattransporterna kan komma fram. Däremot är bostadsgatorna nedprioriterade. Efter en paus för lunch kommer snöröjarna att fortsätt sitt arbete under tisdagseftermiddagen och kvällen. Dessbättre väntas ingen mer snö och det klarnar upp och blir mellan 1-4 minusgrader.

Artisten Jessica Andersson var en av alla som fastnade i snökaoset.

Jens Andersson
Jens Andersson
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida