ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Mærsk McKinney-Møller är världens största containerfartyg. Foto: Maersk Line
Mærsk McKinney-Møller är världens största containerfartyg. Foto: Maersk Line

Världens största fartyg till Göteborg i augusti

ANNONS:

GÖTEBORG. Ett skepp kommer lastat med containrar.

Men det är inte vilken båt som helst. Världens största containerfartyg, Mærsk McKinney-Møller, kommer till Göteborg.

Mærsk McKinney-Møller är ute på sin jungfruresa. Efter en runda i Asien har världens största containerfartyg satt kurs mot Europa. Fartyget är 400 meter långt, 59 meter brett, åtta våningar högt och har kapacitet för 18 000 tjugofotscontainrar.

Fartyget har byggts på ett varv i Sydkorea. Det är ett av totalt 20 fartyg i Triple-E-klassen, som under en tvåårsperiod kommer, att levereras till rederiet Maersk Lines.

Triple-E står för Energy efficency, Economy of scale samt Environmentally improved.

27 augusti

Men enligt Bjarne Foldager, Maersk Lines vd, handlar det inte bara om storlek.

– Triple-E är också de mest energieffektiva fartygen i världen. Sin innovativa design och de tekniska funktionerna hjälper till att minska koldioxidutsläppen med mer än 50 procent för varje container den transporterar.

Nu är fartyget, Mærsk McKinney-Møller, som sagt på väg till Europa. På vägen hit kommer det bland annat att passera genom Suezkanalen och Rotterdam innan det den 27 augusti kommer till Göteborgs hamn.

Men det är inte bara för att visa upp sig som fartyget är ute och åker. Under färden kommer containrar lastas och lossas.

Testkör via simulator

Göteborgs hamn har förberett sig för att kunna ta emot fartyget. Bland annat har man testkört containerfartyget i en fartygssimulator på Chalmers Lindholmen

– Vi måste kunna garantera att fartyget på ett säkert och miljöklokt sätt kan köras in och ut ur Göteborgs hamninlopp. Därför gör vi en riskanalys där vi tillsammans med lotsar och bogserbåtar testkör fartyget via en simulator, säger Jörgen Wallroth, hamnkapten i Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: