ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
TILLBAKA. För 30 år sedan fick raggarnas molotovcocktails dem att fly från Sverige. Men nu är Stranglers tillbaka.
TILLBAKA. För 30 år sedan fick raggarnas molotovcocktails dem att fly från Sverige. Men nu är Stranglers tillbaka.

Tvingades fly från raggarna

ANNONS:
FAKTA

STRANGLERS
Bildades i England 1974 av Hugh Cornwell, Jean-Jacques Burnel, Jet Black och svensken Hans Wärmling, som senare ersattes av Dave Greenfield.

Genombrottet kom med debutalbumet "Rattus norvegicus" med singlarna "Peaches", "(Get a) grip (on yourself)" och "Hanging around" 1977.

1990 hoppade Hugh Cornwell av. Han är sedan tio år tillbaka ersatt av Baz Warne.

Under turnén är 70-årige trummisen Jet Black bara sporadiskt med, men inte i Sverige. "Han har problem med hälsan och förmodligen blir det den sista turnén han medverkar på", säger Jean-Jacques Burnel.

Visa merVisa mindre
GÖTEBORG. För 30 år sedan flydde Stranglers Sverige efter raggarnas molotovcocktails. Nu är de tillbaka. - Rädda för att komma hit...? De attackerna har inte hindrat mig. Vi har bara inte blivit inbjudna, säger gruppens basist Jean-Jacques Burnel.
När Stranglers intar Trädgår'ns scen i kväll är det över 30 år sedan gruppen senast gästade Sverige.
En turné som fick en ända med förskräckelse.

Slängde molotovcocktails

- Vi blev attackerade av de där snubbarna i stora amerikanska bilar. De slängde molotovcocktails på oss, misshandlade vårt crew. Det slutade med att polisen skyddade oss och skickade oss på färjan tillbaka till England, minns Jean-Jacques Burnel.
Han sitter på ett hotell i Oslo och berättar om konfrontationerna mellan pro-israeler och palenstinasympatisörer.
- Jag var mitt ute i det på gatan. Det var fantastiskt.
Demonstrerade du också?
- Nej, nej. Det där var galenskap. Jag sysslar inte med sånt.
Stranglers är ute på sin största turné i mannaminne. Under 2008 avverkade det klassiska punk- och new wavebandet mängder med spelningar i hemlandet.
- Vi har spelat för 60 000 människor. Mer än på 25 år.
Vad beror det på - er tidlösa musik?
- Haha, det var en korrekt beskrivning. Men allvarligt talat tror jag det handlar om att vi har vår gamla publik som kommer med den nya, förklarar han.
Efter senaste Sverigebesöket skrev bandet hatlåten "Sweden (all quiet on the eastern front)", som också spelades in på svenska.

Hitparad med gamla låtar

- Men vi kommer inte spela den nu. Det vore alltför egocentriskt. Istället blir det en hitparad med många andra gamla låtar, lovar Jean-Jacques Burnel, som 57 år gammal är trogen sin karateträning.
- Jag tävlade för några år sedan och gör det gärna igen. Veteran...? Du skojar. Jag möter vem som helst. Karaten har gjort att jag inte blivit en gammal död junkie, skrattar han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: