TILLBAKA. För 30 år sedan fick raggarnas molotovcocktails dem att fly från Sverige. Men nu är Stranglers tillbaka.
TILLBAKA. För 30 år sedan fick raggarnas molotovcocktails dem att fly från Sverige. Men nu är Stranglers tillbaka.

Tvingades fly från raggarna

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. För 30 år sedan flydde Stranglers Sverige efter raggarnas molotovcocktails. Nu är de tillbaka. - Rädda för att komma hit...? De attackerna har inte hindrat mig. Vi har bara inte blivit inbjudna, säger gruppens basist Jean-Jacques Burnel.
När Stranglers intar Trädgår'ns scen i kväll är det över 30 år sedan gruppen senast gästade Sverige.
En turné som fick en ända med förskräckelse.

Slängde molotovcocktails

- Vi blev attackerade av de där snubbarna i stora amerikanska bilar. De slängde molotovcocktails på oss, misshandlade vårt crew. Det slutade med att polisen skyddade oss och skickade oss på färjan tillbaka till England, minns Jean-Jacques Burnel.
Han sitter på ett hotell i Oslo och berättar om konfrontationerna mellan pro-israeler och palenstinasympatisörer.
- Jag var mitt ute i det på gatan. Det var fantastiskt.
Demonstrerade du också?
- Nej, nej. Det där var galenskap. Jag sysslar inte med sånt.
Stranglers är ute på sin största turné i mannaminne. Under 2008 avverkade det klassiska punk- och new wavebandet mängder med spelningar i hemlandet.
- Vi har spelat för 60 000 människor. Mer än på 25 år.
Vad beror det på - er tidlösa musik?
- Haha, det var en korrekt beskrivning. Men allvarligt talat tror jag det handlar om att vi har vår gamla publik som kommer med den nya, förklarar han.
Efter senaste Sverigebesöket skrev bandet hatlåten "Sweden (all quiet on the eastern front)", som också spelades in på svenska.

Hitparad med gamla låtar

- Men vi kommer inte spela den nu. Det vore alltför egocentriskt. Istället blir det en hitparad med många andra gamla låtar, lovar Jean-Jacques Burnel, som 57 år gammal är trogen sin karateträning.
- Jag tävlade för några år sedan och gör det gärna igen. Veteran...? Du skojar. Jag möter vem som helst. Karaten har gjort att jag inte blivit en gammal död junkie, skrattar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER