Trosan som ska vara våldtäktssäker.
Trosan som ska vara våldtäktssäker.

Trosan som ska skydda mot våldtäkt

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Här är trosan som ska stoppa våldtäktsmannen.
Designern Marina Edvardsson har flera vänner som utsatts för våldtäkt och kände att hon ville göra något.
- Man måste ju börja någonstans och jag ville utveckla en självförsvarsprodukt som skulle vara effektiv men samtidigt användarvänlig, säger hon till crimenews.se.
Trosan är konstruerad så att den ska försvåra en våldtäkt – den är helt enkelt extremt svår att få av. Tanken går till medeltidens kyskhetsbälten.

Lite undrande

Men en mycket liten del av alla våldtäkter är så kallade överfallsvåldtäkter. Och även om flera studier tyder på att det lönar sig för en överfallen kvinna att kämpa emot och därmed göra det besvärligt för förövaren, är experter lite undrande inför trosan.
– Det är tveksamt om denna uppfinning verkligen kommer att ha en brottsförebyggande effekt, säger Niklas Långström, sexbrottsforskare och chef för Centrum för våldsprevention på Karolinska institutet, till crimenews.se
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER