ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Leif Gustafsson
Foto: Leif Gustafsson

Trollhättan drabbad av
en kinesisk nätattack

ANNONS:

I Trollhättans kommun går det inte att skicka eller få mejl.

En kinesisk D-dosattack har slagit till hos kommunens ena internetleverantör.

– Som det är nu så blir det väldigt trögt, säger Thomas Wennersten, IT-chef i Trollhättans kommun.

Redan måndag-tisdag förra veckan påverkades Trollhättans kommun av en nätattack.

Idag vid 12-tiden på tisdagen var det dags igen och det har pågått i omgångar.

– Det är svårt att veta vem det är som blivit utsatt men jag tror att det är den ena av våra två internetleverantörer som är utsatta för en attack, säger Thomas Wennersten. Vad vi tror och som vi blivit informerade om är att det är något som kommer från Kina.

D-dosattack

Det är en så kallad D-dosattack som drabbat kommunen.

– Det betyder att den sprutar in skräptrafik i vår internetförbindelse och då går den in i vår brandvägg, säger Thomas Wennersten. Skräptrafiken kommer inte in någonstans, men brandväggen får så mycket att göra med att slänga ut saker och ting som är skräp, så får den i sin tur en så hög belastning så att saker och ting blir väldigt tröga.

Eftersom kommunen har två internetförbindelser från två olika leverantörer så har trafiken styrts över till den andra så att all trafik körs den vägen.

Lite pyssel

Hur märker man av attacken?

– Som det är nu så blir det väldigt trögt, säger Thomas Wennersten. Just nu fungerar inte vår utgående e-post överhuvudtaget. Vi kan styra om till den andra internetförbindelsen men då finns det finns det vissa tjänster som tar tid på sig innan de ställer om sig för att gå den vägen.

– Det är inte bara att slå om en strömbrytare, utan det är lite pyssel med det och nu jobbar teknikerna med det.

Omöjligt veta

Trollhättans kommuns hemsida påverkas inte utan det är bland annat den in- och utgående mejltrafiken till Trollhättans som drabbas. Även Kunskapsförbundet väst är drabbat.

– Under dagen borde vi ha gjort förändringarna för att vi inte ska märka av effekterna, men hur länge attacken pågår det kan vi omöjligt svara på!

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: