På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg fick de tre spädbarnen svåra brännskador under operationer. Operationsbilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Robban Andersson/Börge Skotnes
På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg fick de tre spädbarnen svåra brännskador under operationer. Operationsbilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Robban Andersson/Börge Skotnes

Tre spädbarn svårt brända vid operation

Publicerad
Uppdaterad
Tre spädbarn, samtliga under ett år, fick allvarliga brännskador under hjärtoperationer vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Ett av barnen fick tredje gradens brännskador. Nu misstänker man att det var de starka operationslamporna som orsakat skadorna.
Barnhjärtoperationerna var långvariga och komplicerade. De tre små spädbarnen, samtliga under ett år, fick ligga i flera timmar på operationsbordet. Ovanför dem fanns de starka operationslamporna.
Efteråt såg vårdpersonal och läkare hur det uppstått rodnader på de små barnens bröstkorgar. Rodnader som inte borde ha varit där. Det visade sig vara brännskador.

Opererades nio timmar

Det av barnen som drabbades värst, opererades under nio timmar. Brännskadorna var så pass allvarliga att de klassas som tregradiga. Förmodligen måste man nu transplantera hud för att återställa brännskadan.

Starka lampor

När man internt på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, utredde hur skadorna har kunnat uppstått, upptäckte man att det måste ha varit de starka operationslamporna som bränt spädbarnen så illa.
Fallet anmäldes som ett Lex Maria-ärende till socialstyrelsen tidigare i veckan och kommer nu att utredas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER