Här ger tioåringen bröderna alibi. Foto: SVTHär ger tioåringen bröderna alibi. Foto: SVT
Här ger tioåringen bröderna alibi. Foto: SVT
Här förhörs den då femårige Robin om mordet på sin bäste vän Kevin. Foto: SVTHär förhörs den då femårige Robin om mordet på sin bäste vän Kevin. Foto: SVT
Här förhörs den då femårige Robin om mordet på sin bäste vän Kevin. Foto: SVT
Bilder från SVT:s trailer om kommande avsnitt av "Dokument inifråns" granskning av Kevin-fallet. Foto: SVTBilder från SVT:s trailer om kommande avsnitt av "Dokument inifråns" granskning av Kevin-fallet. Foto: SVT
Bilder från SVT:s trailer om kommande avsnitt av "Dokument inifråns" granskning av Kevin-fallet. Foto: SVT
De mordutpekade bröderna Christian och Robin idag. Foto: SVTDe mordutpekade bröderna Christian och Robin idag. Foto: SVT
De mordutpekade bröderna Christian och Robin idag. Foto: SVT

Tioåring har gett bröderna ett alibi

Publicerad

Här förhörs den då femårige Robin om mordet på sin bäste vän Kevin.

I trailern till "Dokument inifråns" kommande del i granskningen om Kevin-fallet visar SVT de 19 år gamla inspelningarna från polishuset i Arvika.

– Titta mig i ögonen, säger förundersökningsledaren Rolf Sandberg till pojken.

Samtidigt kommer det fram nya uppgifter i programmet – om att pojkarna inte ens var på mordplatsen enligt ett 10-årigt vittne.

Kevin hittades död vid en strandkant i Arvika den 16 augusti år 1998. Några månader senare gick polisen ut med att två bröder, sju och fem år gamla, erkänt att det var de som dödat fyraåringen.

Men erkännandet spelades, enligt SVT:s "Dokument inifrån", som granskat fallet, aldrig in. Och det kom först efter över 30 förhör med de utpekade bröderna Robin och Christian. På onsdag sänds den andra delen om Kevin-fallet i "Dokument inifrån" och i trailern visas delar av förhören med bröderna.

 

LÄS MER: Bröderna minns inte mordet på Kevin, 4

 

Vittne: De var inte där

Nya uppgifter från "Dokument inifrån" pekar på att de två bröderna inte ska ha befunnit sig på platsen för mordet. En 10-årig pojke som ska ha besökt brödernas familj under mordkvällen berättar i polisförhör att bröderna inte ska ha lämnat gården där de lekte. Barnen ska bara ha vistats runt gården och därefter ska de två familjerna ha åkt och fiskat.

Den gästande familjen blev nyckelvittnen efter mordet på Kevin. Mamman i den familjen säger i förhör att hon har haft koll på barnen genom fönstret och att hon såg dem leka på gården. "Dokument inifrån" har tagit del av ett videoförhör med den 10-årige pojken – i förhöret fick han upprepade gånger frågan om något av barnen åkte i väg någonstans innan fisketuren.

– Nej, svarar 10-åringen, enligt programmet.

10-åringen ska ha sagt att han hade ansvar att hålla koll på bröderna medan de lekte, eftersom han var äldst av barnen. Även Dagens Nyheter har tagit del av förhöret:

– De var vid sandlådan som syns från brödernas lägenhet. Han och bröderna cyklade fram och tillbaka, men hela tiden korta sträckor och aldrig bröderna ensamma, svarar 10-åringen på frågan om var barnen befunnit sig när de lekte, enligt DN.

Under hela förhöret så ska 10-åringen framstått som säker i sina svar, enligt honom så ska ingenting har varit konstigt och ingen av barnen ska ha varit nere vid vattnet där Kevin senare hittades.

Polisen: "Titta mig i ögonen"

Den 22 augusti 1998 kom brödernas familj in till polisstationen i Arvika sedan femåringen ska ha påstått sig ha sett hur Kevin mördats. I ett förhör daterat till samma eftermiddag syns hur Robin svarar på förhörsledaren Ingrid Harryssons frågor om hans namn och ålder.

Samtidigt vill han inte sitta still på stolen.

En polis lade blommor på platsen där Kevin bragdes om livet i augusti år 1998.Foto: STEFAN HYTTFORS

I ett annat förhör, som hålls den första september, syns hur förundersökningsledaren Rolf Sandberg talar med pojken.

– Titta mig i ögonen, säger Rolf Sandberg till femåringen.

Bröderna säger nu till SVT att de inte har något minne av händelsen som ledde fram till Kevins död. Robin har också sagt till SVT att Kevin var hans bäste vän. Enligt Dagens Nyheter var det Rolf Sandberg som höll i förhöret där femåringen erkände, något han ska ha skrivit ner i sina minnesanteckningar.

Dagen därpå, i ett inspelat förhör, skulle Robin berätta om det på nytt, skriver DN. Då ska inte versionen ha varit densamma. I samband med det hördes också storebrodern. Han ska ha fått frågan av Anders Forsman, som höll i det förhöret, om bröderna gjort det tillsammans.

– Mmm, blir svaret, enligt DN.

Senare får han åter en gång frågan om de gjorde det tillsammans.

– Njaa, svarar han då.

 

LÄS MER: Leif GW Persson om Kevin-fallet

 

Anders Forsman har tidigare sagt till GT att han inte vill lämna några kommentarer innan samtliga delar av SVT:s granskning sänts i tv. Inte heller Ingrid Harrysson vill uttala sig. I trailern till det kommande "Dokument inifrån"-programmet säger hon:

– Det kom inget nytt, utan där stod vi liksom och tuggade ibland.

Totalt hölls över 30 förhör med pojkarna efter mordet på Kevin.Foto: SVT

Grillade korv med barnen

Polisen höll förhör med ett stort antal barn i samband med utredningen kring mordet på Kevin. I en intervju knappt två år efter att fallet ansågs uppklarat berättade Ingrid Harrysson om polisens förhörsmetoder.

– Det går inte att prata med barn i ett traditionellt förhörsrum. Man måste skapa en varmare atmosfär. Mjuka möbler och varma färger, sa Ingrid Harrysson då.

Hon fortsatte:

– När barnen blir trötta måste man ta pauser. Vi ställde in en dator i förhörsrummet i Arvika. På den kunde barnen spela spel när de blev trötta. Vi var också ute i naturen och grillade korv. Alla dessa aktiviteter hade ett gemensamt syfte: att få barnen att känna trygghet.

På måndagen meddelade chefsåklagaren vid åklagarkammaren i Karlstad, Niclas Wargren att förundersökningen om mordet på Kevin kommer tas upp igen, drygt 19 år efter att fallet ansågs avklarat.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER