ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Theo Elias Lundgren
Foto: Theo Elias Lundgren

Tackade nej till intervju på grund av religionen

ANNONS:

BOHUSLÄN. Mannen tackade nej till en jobbintervju på grund av sin religion - då drog Arbetsförmedlingen tillbaka mannens jobb- och utvecklingsgaranti.

Nu stämmer diskrimineringsombudsmannen Arbetsförmedlingen, eftersom de anses ha kränkt mannen som är Jehovas vittne.

Det var i december 2013 som en man i Bohuslän sökte jobb via Arbetsförmedlingen. Mannen hade då också tagits upp i det arbetsmarknadspolitiska programmet Jobb- och utvecklingsgarantin. Den som deltar där har rätt till ersättning från försäkringskassan.

Efter två månader erbjöds mannen en intervju hos ett företag som bland annat säljer lotter till ideella idrottsorganisationer.

Men mannen tackade nej.

Mannen ansåg att han av sina etniska och moraliska principer inte kunde ta jobbet, och att det gick emot hans religiösa övertygelse. Han hävdade att han rentav skulle bli utesluten ur sin församling.

"Har blivit kränkt"

Arbetsförmedlingen tyckte dock inte att det var en godkänd anledning till att tacka nej och att det var misskötsel från mannens sida.

De återkallade anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin och mannen blev satt i karens i 45 dagar utan någon ersättning.

Nu anser diskrimineringsombudsmannen att mannen har blivit kränkt. De stämmer Arbetsförmedlingen och enligt stämningsansökan till tingsrätten i Stockholm, yrkan man på att mannen ska få en diskrimineringsersättning på 60 000 kronor.

– Jag är naturligtvis glad och lättad över DO:s bedömning. Men fallet är inte klart förrän domstolshandlingarna är över. Därför har jag inga mer kommentarer just nu. Och jag är fortfarande arbetssökande, vilket innebär att jag är rädd om min integritet, säger mannen till Bohusläningen.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: