ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Göran Johansson bollar över till Sture Allén. Fotbollsarenan ska nu få sitt namn av professor Sture Allén, ledamot och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Larseric Lindén
Göran Johansson bollar över till Sture Allén. Fotbollsarenan ska nu få sitt namn av professor Sture Allén, ledamot och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Larseric Lindén

Sture Allén insparkad i sista stund

ANNONS:
FAKTA

10 populäraste namnen i GT:s omröstning:


31 mars i år var GT:s namntävling över och att göteborgarna vill behålla sitt Ullevi rådde det ingen tvekan om. ”Namnet Ullevi är nästan lika välkänt som Göteborg”, var en av motiveringarna.
1. Ullevi
2. Göteborg Arena
3. Kålleseum
4. Gunnar Gren Arena
5. Gothia Arena
6. Nya Gamla Ullevi
7. Nya Ullevi
8. Gullevi
9. Lilla Ullevi
10.
Gunnar Gren Stadium

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
GÖTEBORG. Göran Johansson spelar nu ut sitt trumfkort - ett verkligt ess - i arenafrågan.
Sture Allén, ledamot i Svenska Akademien, föreslås få uppdraget att döpa Ullevi.
Frågan kommer upp i morgon i kommunstyrelsen.
Det egendomliga är att alla tycker likadant, men att de inte är överens.
Ägaren till den nya fotbollsarenan, kommunala Higab, duckar i namnfrågan. Därför har det uppstått ett vakuum eller snarare ett politiskt chickenrace.
Göran Johansson sa, vid den allsvenska fotbollsupptakten 2006, att arenan ska heta Ullevi.

Men nu vill han inte bestämma det. Fullt förståeligt – då skulle han återigen bli anklagad för maktfullkomlighet och envälde.
Moderaternas starke man i kommunen, Jan Hallberg, tycker gott att namnet kan vara Ullevi, och ansåg redan före sommaren att det brådskade och ville ha ut frågan på banan.
Därför lade han, tillsammans med kristdemokraterna och folkpartiet, ett förslag i kommunstyrelsen att namnberedningen skulle få uppdraget att hjälpa till med att ta fram ett namn på Ullevi.
Och nu svarar den rödgröna majoriteten, s-mp-v, med förslaget att, eftersom det ligger utanför namnberedningens kompetens att namnge idrottsarenor, ge uppdraget till Sture Allén.
Han ska tillsammans med någon eller några ur namnberedningen ta fram ett namn på Ullevi och föreslå det för kommunstyrelsen.
– Det behövs ett bra namn på arenan så det var naturligt att svara ja när jag blev tillfrågad, säger Sture Allén. Det är ett intressant uppdrag – i fall det blir av.
Hans första åtgärd blir i så fall att hämta in allt vad som tyckts och skrivits hittills i namnfrågan.
Och då kommer han att märka att alla tycker likadant, men att de inte kan komma överens.

Stadens tunga
och styrande politiker, företrädare för event-Göteborg (Göteborg & Companis vd Claes Bjerkne i januari 2008), arenans platschef Jonas Georgsson (i GT i lördags), två folkliga omröstningar (bland annat i GT) har burit fram ett enda namn: ULLEVI.
Så det är ett genidrag av Göran Johansson att koppla in professor Sture Allén, som har stor språklig sakkunskap och en go´ känsla för det göteborgska idiomet.
Det krävs en professor för att få våra makthavare att inse att de är överens när de tycker lika.
Alla andra namn än Ullevi är uteslutna och det ska möjligen vara en före detta ständig sekreterare i akademin som kan komma på något bättre.
Såvida inte den elaka Göteborgshumorn förstör allt med att döpa om Ullevi till Stureplan efter dess namngivare.
Stureplan – vid Nya Allén...
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: