Göran Johansson bollar över till Sture Allén. Fotbollsarenan ska nu få sitt namn av professor Sture Allén, ledamot och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Larseric Lindén
Göran Johansson bollar över till Sture Allén. Fotbollsarenan ska nu få sitt namn av professor Sture Allén, ledamot och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Larseric Lindén

Sture Allén insparkad i sista stund

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Göran Johansson spelar nu ut sitt trumfkort - ett verkligt ess - i arenafrågan.
Sture Allén, ledamot i Svenska Akademien, föreslås få uppdraget att döpa Ullevi.
Frågan kommer upp i morgon i kommunstyrelsen.
Det egendomliga är att alla tycker likadant, men att de inte är överens.
Ägaren till den nya fotbollsarenan, kommunala Higab, duckar i namnfrågan. Därför har det uppstått ett vakuum eller snarare ett politiskt chickenrace.
Göran Johansson sa, vid den allsvenska fotbollsupptakten 2006, att arenan ska heta Ullevi.

Men nu vill han inte bestämma det. Fullt förståeligt – då skulle han återigen bli anklagad för maktfullkomlighet och envälde.
Moderaternas starke man i kommunen, Jan Hallberg, tycker gott att namnet kan vara Ullevi, och ansåg redan före sommaren att det brådskade och ville ha ut frågan på banan.
Därför lade han, tillsammans med kristdemokraterna och folkpartiet, ett förslag i kommunstyrelsen att namnberedningen skulle få uppdraget att hjälpa till med att ta fram ett namn på Ullevi.
Och nu svarar den rödgröna majoriteten, s-mp-v, med förslaget att, eftersom det ligger utanför namnberedningens kompetens att namnge idrottsarenor, ge uppdraget till Sture Allén.
Han ska tillsammans med någon eller några ur namnberedningen ta fram ett namn på Ullevi och föreslå det för kommunstyrelsen.
– Det behövs ett bra namn på arenan så det var naturligt att svara ja när jag blev tillfrågad, säger Sture Allén. Det är ett intressant uppdrag – i fall det blir av.
Hans första åtgärd blir i så fall att hämta in allt vad som tyckts och skrivits hittills i namnfrågan.
Och då kommer han att märka att alla tycker likadant, men att de inte kan komma överens.

Stadens tunga
och styrande politiker, företrädare för event-Göteborg (Göteborg & Companis vd Claes Bjerkne i januari 2008), arenans platschef Jonas Georgsson (i GT i lördags), två folkliga omröstningar (bland annat i GT) har burit fram ett enda namn: ULLEVI.
Så det är ett genidrag av Göran Johansson att koppla in professor Sture Allén, som har stor språklig sakkunskap och en go´ känsla för det göteborgska idiomet.
Det krävs en professor för att få våra makthavare att inse att de är överens när de tycker lika.
Alla andra namn än Ullevi är uteslutna och det ska möjligen vara en före detta ständig sekreterare i akademin som kan komma på något bättre.
Såvida inte den elaka Göteborgshumorn förstör allt med att döpa om Ullevi till Stureplan efter dess namngivare.
Stureplan – vid Nya Allén...
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER