Så gick det sen för Frölundas NHL-spelare

Publicerad

Thommie Bergman var först ut 1971.

Erik Gustafsson blev i fredags den senaste Frölunda-spelaren att debutera i NHL.

GT ger dig här listan över A-lagsspelare i Frölunda som flyttat över till Nordamerika och spelat i världens bästa hockeyliga – NHL.

Thommie Bergman, 67, back Foto: Kjell Andersson
Thommie Bergman, 67, back Foto: Kjell Andersson

1. Thommie Bergman, 67, back

I Frölunda 1971–1972 och 1980–1981 (som spelare), 1985–1987 (som tränare).

Lämnade Frölunda för Detroit Red Wings 1972.

Blev den fjärde svensken i NHL efter Gus Forslund, Ulf Sterner och Juha Widing (som spelade i Gais före flytten till Nordamerika). Spelade 253 matcher i NHL under sex säsonger för Detroit och Toronto.

Var landslagsman i Södertälje när han första gången kom till Frölunda. Återvände till Göteborg efter NHL-äventyret och var ofta i centrum för domarnas intresse. 105 utvisningsminuter på 35 matcher. Stentuff back som aldrig la fingrarna emellan.

Är nu Europascout för Toronto.


Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag