SKÖNT TILLSKOTT. Elfsborg får miljoner för storklubbarnas PSG och Manchester Citys slarv med financial fair play. Ett skönt tillskott enligt klubbchefen Stefan Andreasson. Foto: Jörgen Jarnberger
SKÖNT TILLSKOTT. Elfsborg får miljoner för storklubbarnas PSG och Manchester Citys slarv med financial fair play. Ett skönt tillskott enligt klubbchefen Stefan Andreasson. Foto: Jörgen Jarnberger

PSG och Citys "fusk" ger Elfsborg miljoner

Publicerad

BORÅS. Storklubbarna Manchester City och PSG får böta 540 miljoner var för att de brutit mot Uefa:s finansiella fair play.

Det ger Elfsborg ett skönt miljonklirr i kassan.

– Det är positivt. Vi ser redan hur mycket Europaspel gett oss, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

Uefa delar ut höga böter till storklubbarna Manchester City och Paris Saint-Germain.

De anses inte ha följt det nya finansiellt fair play. Därför får de böta 540 miljoner vardera.

Nu får klubbar som var med i Europa Leagues gruppspel ifjol ta del av pengarna. Därför står det klart att Elfsborg får ett oväntat miljontillskott i klubbkassan.

– Jag vill inte kommentera några exakta siffror. Men det är inga astronomiska summor, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

Gillar principen

Enligt danska tidningen Ekstrabladet så rör det sig om 264 000 euro (2,4 miljoner kronor) som Elfsborg får för sitt avancemang till Europa Leagues gruppspel.

Nu hyllar Stefan Andreasson financial fair play:

– Jag tycker principen med det här systemet att det går tillbaka till klubbarna är bra, säger han.

Vad kommer pengarna att gå till?

– Vi har inte öronmärkt dem till något speciellt. Jag tror alla svenska klubbar behöver oväntade tillskott.

Nu berättar klubbchefen för GT om hur Elfsborg genom organisationen ECA (European Club Association) arbetat för ett finansiellt fair play.

– Vi är medlemmar i ECA och har varit med och drivit klubbarnas fråga, säger Stefan Andreasson.

Kan bli mer"

Det är med ordförande Bosse Johansson som Elfsborg bidragit främst.

Han sitter med i ECA:s finanskommitté.

– Nu har det slått igenom fullt ut redan första året. Det är väldigt bra. Visar att klubbarna får betala tillbaka för sina överträdelser.

Och mer pengar kan det bli. Elfsborg ligger för närvarande på en tredje plats i allsvenskan och har häng på en Europaplats.

Även IFK Göteborg, BK Häcken, Malmö FF och Gefle får ta del av pengarna. De får vara med och dela på 20 procent av den totala summan.

– De 145 klubbarna som var med i kvalifikationsrundan får vara med och dela på resten av pengarna, säger ECA:s generalsekreterare Michele Centenaro till Ekstrabladet.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om ALLSVENSKAN 2015
Till GTs startsida