Skolplikten drabbar barnen

Publicerad
Uppdaterad
I juni kom utbildningsdepartementet med förslag till ny skollag.
Regeringen vill nu i praktiken stoppa föräldrar och barn, som själva tar hand om barnens skolutbildning, så kallad hemundervisning. Vetenskapliga studier utomlands visar mycket goda resultat, både socialt och kunskapsmässigt vid hemundervisning.
Ändå går man in och vill stoppa och skulle därmed förstöra livssituationen för ett hundratal barn i Sverige.
Men det handlar inte bara om de 100 hemskolebarnen utan är ett budskap till oss föräldrar att vi inte är betrodda att bedöma vad som är bra för våra barn.
Detta är oerhört allvarligt, för barn behöver känna trygghet i att samhället litar på deras föräldrar.
Samhället behöver få en ny förståelse för föräldraskapets betydelse. Barn och föräldrar behöver få mer tid tillsammans. I dag är det så mycket annat, som inte fanns för några decennier sedan, som tar tid från våra relationer.
Många barn behöver träffa sina föräldrar mer för sin identitet och förankrings skull, för att tillhöra någon. Då är hemundervisningen ett suveränt medel.
Men genast reser många vuxna ragg, och säger: "Usch! Föräldrar som indoktrinerar sina barn".
Det är svårt att förstå hur samhället har kunnat få en så negativ syn på föräldrar. Skulle föräldrar vara så opålitliga att samhället frenetiskt måste skydda barn från föräldrar?
Vi vet väl alla att de allra flesta föräldrar gör allt för sina barn och mycket väl känner sina barns behov.
Det är oerhört viktigt att man som förälder upplever sig respekterad av samhället att kunna ta ansvar för sitt barn, och att man blir respekterad i sin bedömningsförmåga för att kunna känna sig trygg i sin föräldraroll.
Konsekvensen blir annars att man fungerar sämre i förhållande till sitt barn, kanske tror på samhällets åsikt och drar sig undan från barnet.
Detta i sin tur förmedlar osäkerhet till barnet och inverkar negativt på barnets självkänsla. Vad samhället gör just nu är att bryta ner barns självkänsla. Alltså i sin iver att skydda barn från föräldrar, så bryter man i stället ner barnen.
Detta är ett allvarligt budskap till lagstiftare, domstolar, myndighetsutövare, politiker, rektorer.
Nu går alltså regeringen ännu längre på denna föräldrafientliga väg och vill stänga möjligheten att ta time-out från en pressad skolsituation.
Vi menar att Sverige går åt fel håll. Svenska regeringen vill nu ännu mer tvinga barn in i skolsystemet.

Caroline Olsson, Göteborg, sitter i styrelsen för Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige (Rohus) som också har en protestlista på Internet: http://www.rohus.nu/? Namninsamling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER