Foto: POLISEN
 Foto: POLISEN

Så skulle de tre männen mörda Vilks

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG/STOCKHOLM. Här misstänks männen planera för en knivattack mot Lars Vilks - natten mot den 11 september.
Men de går rakt i Säpos fälla.
Strax före det planerade attentatet slog polisens spanare till mot männen på centralstationen i Göteborg.
- Det visade sig att de hade knivar på sig, säger vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström.
De tre männen åtalades i går vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för förberedelse till mord på den omstridde konstnären Lars Vilks.
Polisen misstänker att attentatet var planerat i minsta detalj och att det skulle utföras natten mot den 11 september – på tioårsdagen av de blodiga terrorattentaten i New York.
I 24-åringens hemliga dagboksanteckningar, som polisen hittat i ett kollegieblock, är programmet till Göteborgs konstbiennal nedskrivet bredvid en detaljerad beskrivning om hur man tar sig dit.
Samtidigt ställer han sig frågan i dagboken: "Vad är biennal?"
Polisens spanare har i hemlighet fotograferat de åtalade männen när de rör sig i området kring Röda Sten den 8 september.
– Jag hävdar att de rekognoserar inför attentatet, säger Agneta Hilding Qvarnström.
Säpo har också avlyssnat de åtalade männens telefoner. Under ett samtal säger en av dem:
– Vi kan inte prata i telefonen, de jävlarna är på linjen.
Åklagaren misstänker att målet för deras planerade attack var konstnären Lars Vilks. Orsak: ett inlägg på Vilks blogg där det såg ut som att han skulle besöka Röda Sten och biennalen.
- Men jag hade aldrig för avsikt att komma till konstbiennalens invigning, det var en misstolkning av de misstänkta, säger Lars Vilks.
I de hemliga anteckningarna, som ingår i polisens förundersökningsmaterial, finns också en plan i punktform. Han skriver bland annat att de ska raka sig på morgonen den 10 september - och att de ska placera ut leksaker utanför Röda Sten.
- En leksak kan i princip vara vad som helst, en bomb eller liknande. Vi visste dock inte vad det handlade om och kunde inte avvakta, säger Agneta Hilding Qvarnström.
Därför greps männen på Göteborgs centralstation klockan 22.49 den 10 september.
– Det visade sig att de hade knivar på sig. Misstanken om terrorbrott avskrevs därför snabbt men i stället växte misstanken om ett attentat mot Lars Vilks, säger Agneta Hilding Qvarnström.
I datorer – som beslagtogs hos männen – har säkerhetspolisen säkrat bilder av krigare i terrornätverket al Shabaab.
I sina anteckningar skriver 24-åringen om jihad – heligt krig - och om den fruktade al Qaida-ledaren Anwar Al-Avlaki. På hans dator har tekniker också konstaterat att han läst den ökända terrortidningen "Inspire".
De åtalade nekar alla bestämt till brott.
- Det är riktigt att han och de andra rört sig kring Röda Sten de dagar åklagaren påstår men det beror på att de gillar att promenera där, säger ena 26-åringens advokat Eva Henrikson
24-åringens advokat säger:
- Det är riktigt att han skrivit ned ett antal ord på ett papper i anslutning till konstbiennalens program men detta handlar om förberedelse för ett festfirande med familjen och är ingen brottsplan.
Lars Vilks kommer inte till rättegången i Göteborgs tingsrätt 20-22 december.
- Dels har det ingen praktisk betydelse men sedan kräver det dessutom säkerhetsarrangemang som inte står i paritet med nyttan. Så jag avstår.
Mordplanen tar han med ro.
- Jag ser inte allvarligare på dessa planer om ett mordförsök än andra hot jag utsatts för. Man vänjer sig vid att leva med hotbilden och avstår att gradera dem för att klara vardagen.
Är dödshoten något du får leva med livet ut?
- Det blir i varje fall långvarigt.
Expressen har även sökt den andre 26-åringens advokat.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER