Egentligen får Daniel Höglund, Svenskarnas parti, inte ens delta i fullmäktige - han är skriven i en annan kommun. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Egentligen får Daniel Höglund, Svenskarnas parti, inte ens delta i fullmäktige - han är skriven i en annan kommun.  Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Så lurade nazist hela fullmäktige

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. - Med facit i hand ångrar jag att jag inte slängde ut honom direkt!
Det säger Grästorps kommunchef Ove Johansson om Daniel Höglund och nazistiska Svenskarnas parti.
Ett förslag som gick igenom beskrivs nu av partiet som en stor framgång.
Under fullmäktigemötet i torsdags diskuterades kommunens upphandlingspolicy. Ett krav var att kommunen ska välja varor och produkter som är bäst ur arbetsmiljö- och miljösynpunkt.
Daniel Höglund ville att kravet inte bara skulle gälla varor och produkter utan även tjänster, "för att svenska arbetare ska väljas i stället för till exempel polska arbetare som kräver lång transport till kommunen och på så sätt innebär stor miljöpåverkan".

"Det var en fint"

Det var ett något rörigt möte, och förslaget sågs som harmlöst och gick igenom.
- Det var en fint, säger kommunchefen nu.
Beslutet beskrivs nämligen som en viktig seger för högerextremisterna: "Första gången Svenskarnas parti lade ett politiskt förslag fick man alltså gehör. Frågan är dessutom viktig och en av partiets profilfrågor", skriver man på sin hemsida.Ove Johansson, Grästorps kommunchef. Foto: Christian Örnberg

"Inte avsikten"

Och nu efteråt funderar ledamöterna på vad de egentligen röstade på.
- Det där med polackerna var inte avsikten med beslutet. Jag tror det har blivit ett missförstånd. Det låter ju synnerligen obehagligt, säger till exempel folkpartisten Per Götell.
Kommunchefen Ove Johansson försäkrar att kommunen inte tänker utestänga någon.
- Det där exemplet med polska arbetare är så dumt att det liknar ingenting. Beslutet påverkar inte vår upphandling.

Ska kastas ut

Egentligen får Daniel Höglund inte ens delta i fullmäktige, eftersom han enligt är skriven i Vänersborgs kommun. Första punkt på nästa fullmäktigemöte blir att entlediga honom.
- Med facit i hand ångrar jag att jag inte slängde ut honom direkt! säger Ove Johansson nu.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER