Så här ska nya arenan se ut.
Så här ska nya arenan se ut.

Så här blir "Nya Gamla Ullevi"

Publicerad
Uppdaterad
Anrika Gamla Ullevi i Göteborg jämnas med marken och ur askan föds en ny fotbollsarena för 180 miljoner kronor.
Döp arenan i sann göteborsk anda och var med och tävla om fotbollsbiljetter. Maila ditt förslag till arena@gt.se Göteborg hoppas att den ska bli damfotbollens nationella arena där landskamperna kommer att spelas. Frågan har stötts och blötts i många år men nu har kommunen och klubbarna i Alliansen, IFK Göteborg och Örgryte IS, som driver nuvarande Gamla Ullevi, kommit till skott. Tredje alliansklubben Gais hyr in sig på Gamla Ullevi. - Gamla Ullevi är så omodern den kan vara. Arenan är hopplöst efter när man jämför med anläggningar som växer upp på andra håll i landet och framför allt i Danmark, sade kommunalrådet Göran Johansson (s) när planerna presenterades på en presskonferens i Göteborg på måndagen. Flera danska arenor bland annat i Ålborg och Århus har inspirerat Göteborg.

Gunnar Grens arena?

När skisserna på den nya arenan visades upp stod där "Nya Gamla Ullevi". - Ja, något ska den ju heta. Tills vidare, sade Johansson. Men namnet Ullevi blir inte kvar, om Lars Ranäng, ordförande i Alliansen, får styra. - Det har bara skapat förvirring eftersom vi ju också har det stora Ullevi. Ett namn som varit uppe är Gunnar Grens Arena. Det avslöjade Ranäng för TT, men det förslaget är synnerligen inofficiellt och inte bestämt på något sätt. Legenden Gunnar Gren spelade i samtliga tre alliansklubbar och står redan i dag staty utanför Gamla Ullevi. Går allt enligt planerna ska den nya fotbollsarenan stå klar 2007 och ta mellan 17 000 och 18 000 åskådare. Det är den politiska majoriteten i Göteborg med s, v och mp som nu kommit överens om att något måste göras.

Flyttas en bit

Båda kommunalråden Kia Andreasson (mp) och Eva Olofsson (v) betonar också vikten av att den nya fotbollsarenan blir skådeplatsen för damlandslagets framtida landskamper. - Jag har pratat med Lars-Åke Lagrell (fotbollsförbundets ordförande) och vi är överens om att den nya arenan skulle passa bra som nationalarena för damfotbollen. Enligt Göran Johansson kommer inte nybygget att kosta några skattekronor. Det blir det kommunala bolaget Higab, som till exempel redan äger det stora Ullevi, som satsar pengarna. Higab säljer vissa fastigheter för att få loss pengar. Enligt Johansson ska dock beslutet om nybygget tas i kommunfullmäktige. Den nya arenan flyttas en bit västerut vilket innebär att den kommer närmare Allén. Det sker eftersom statliga Vasakronan äger en del av marken arenan i dag ligger på. Det innebär också att dagens parkering där försvinner.
TT/GT.SE

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER