ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Så här ska nya arenan se ut.
Så här ska nya arenan se ut.

Så här blir "Nya Gamla Ullevi"

ANNONS:
FAKTA

Fler sittplatser
Gamla Ullevi invigdes i september 1916.
Den nya arenan beräknas vara klar 2007.
Under den ettåriga byggtiden kommer matcherna säsongen 2006 att spelas på Ullevi.
Då måste fotbollen samsas med EM i friidrott.
Kapaciteten i dag är 16 000 platser varav 4 000 sittplatser.
Den nya arenan ska ta uppåt 18 000 åskådare men antalet sittande blir betydligt fler, uppåt 14 000.
Arenan får inget heltäckande tak, det blir alldeles för dyrt.
Däremot sitter alla åskådare under skyddade tak.
Arenan får 2 500 kvadratmeter nya kommersiella ytor.
Ett loungeområde för sponsorer att hyra in sig på ska uppta 600 kvadratmeter.
Omkring 40 matcher spelas varje år på Gamla Ullevi inför sammanlagt cirka 350 000 åskådare.
Konstgräs eller naturgräs? Den frågan är ännu inte avgjord.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Anrika Gamla Ullevi i Göteborg jämnas med marken och ur askan föds en ny fotbollsarena för 180 miljoner kronor.
Döp arenan i sann göteborsk anda och var med och tävla om fotbollsbiljetter. Maila ditt förslag till arena@gt.se Göteborg hoppas att den ska bli damfotbollens nationella arena där landskamperna kommer att spelas. Frågan har stötts och blötts i många år men nu har kommunen och klubbarna i Alliansen, IFK Göteborg och Örgryte IS, som driver nuvarande Gamla Ullevi, kommit till skott. Tredje alliansklubben Gais hyr in sig på Gamla Ullevi. - Gamla Ullevi är så omodern den kan vara. Arenan är hopplöst efter när man jämför med anläggningar som växer upp på andra håll i landet och framför allt i Danmark, sade kommunalrådet Göran Johansson (s) när planerna presenterades på en presskonferens i Göteborg på måndagen. Flera danska arenor bland annat i Ålborg och Århus har inspirerat Göteborg.

Gunnar Grens arena?

När skisserna på den nya arenan visades upp stod där "Nya Gamla Ullevi". - Ja, något ska den ju heta. Tills vidare, sade Johansson. Men namnet Ullevi blir inte kvar, om Lars Ranäng, ordförande i Alliansen, får styra. - Det har bara skapat förvirring eftersom vi ju också har det stora Ullevi. Ett namn som varit uppe är Gunnar Grens Arena. Det avslöjade Ranäng för TT, men det förslaget är synnerligen inofficiellt och inte bestämt på något sätt. Legenden Gunnar Gren spelade i samtliga tre alliansklubbar och står redan i dag staty utanför Gamla Ullevi. Går allt enligt planerna ska den nya fotbollsarenan stå klar 2007 och ta mellan 17 000 och 18 000 åskådare. Det är den politiska majoriteten i Göteborg med s, v och mp som nu kommit överens om att något måste göras.

Flyttas en bit

Båda kommunalråden Kia Andreasson (mp) och Eva Olofsson (v) betonar också vikten av att den nya fotbollsarenan blir skådeplatsen för damlandslagets framtida landskamper. - Jag har pratat med Lars-Åke Lagrell (fotbollsförbundets ordförande) och vi är överens om att den nya arenan skulle passa bra som nationalarena för damfotbollen. Enligt Göran Johansson kommer inte nybygget att kosta några skattekronor. Det blir det kommunala bolaget Higab, som till exempel redan äger det stora Ullevi, som satsar pengarna. Higab säljer vissa fastigheter för att få loss pengar. Enligt Johansson ska dock beslutet om nybygget tas i kommunfullmäktige. Den nya arenan flyttas en bit västerut vilket innebär att den kommer närmare Allén. Det sker eftersom statliga Vasakronan äger en del av marken arenan i dag ligger på. Det innebär också att dagens parkering där försvinner.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: