Kommunpolitikern väljer nu att lämna politiken. "Saknar förtroende”, säger han. Foto: Robin Aron
Kommunpolitikern väljer nu att lämna politiken. "Saknar förtroende”, säger han. Foto: Robin Aron
Kommunpolitikern bidrog till att den skyddade identiteten för en hotad kvinna röjdes.
Kommunpolitikern bidrog till att den skyddade identiteten för en hotad kvinna röjdes.

Röjde kvinnas adress – nu avgår politikern

Publicerad

En kommunpolitiker i Göteborg som röjde en kvinnas skyddade identitet lämnar nu alla sina politiska uppdrag.

Det var i oktober som GT kunde avslöja att mannen gått in i register på sin arbetsplats vid en statlig myndighet för att få fram kvinnans skyddade personuppgifter.

Uppgifterna användes senare när mannen, som politiker, skulle fatta beslut i ett mycket känsligt familjeärende. Därefter hamnade adressen på avvägar - hos kvinnans tidigare make.

– Det här är ett förtroendeuppdrag. Känner man att man inte har förtroende längre så får man kliva av, svårare än så är det inte, säger kommunpolitikern om sitt beslut.

Den aktuella kvinnan och hennes barn lever med skyddade personuppgifter och det var när kommunpolitikern skulle fatta beslut i ett känsligt ärende som rör kvinnans familj som han uppenbarligen inte nöjde sig med den information han fick genom de egna tjänstemännen.

Skyddade personuppgifter

På eget bevåg tog han med sig kvinnans personnummer till sin arbetsplats vid en statlig myndighet och sökte där efter sekretessbelagd information som bara fanns om henne där.

– Han säger att det är ett misstag och att han inte riktigt kan förklara sitt handlande, sa en representant från personalansvarsnämnden vid mannens arbetsplats som gav honom en skriftlig varning.

Men historien slutade inte där. När väl politikern hade fattat beslutet i det känsliga familjeärendet röjdes kvinnans - och hennes barns - skyddade adress. Uppgifterna som kommunpolitikern tagit fram hamnade hos kvinnans före detta make.

– Ett misstag, sa kommunpolitikern till GT då och uppgav att han respekterade personalansvarsnämndens beslut.

Kommunen granskar

Sedan dess har även Institutionen för vård och omsorg, IVO, riktat kritik mot hur kommunpolitikern agerat och kommunens revisorer har inlett en granskning. I IVO:s beslut riktades även kritik mot att kommunpolitikern i sin kontakt med kvinnan använt sin privata e-postadress - och att det skett för att han inte ville att mejlet skulle diarieföras.

Kommunpolitikern har avsagt sig uppdraget genom att skicka ett e-post till kommunen:

"Med tanke på den situation som uppstått, känner jag att jag inte längre åtnjuter det förtroende som krävs för uppdraget", skriver kommunpolitikern.

– Det var inte riktigt så här jag tänkte att det skulle ta slut, säger kommunpolitikern och säger att han inte kan kommentera det inträffade så mycket mer med hänsyn till tystnadsplikten han fortfarande har.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida