Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Reggae har fått dialekt

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Med Kapten Röd i spetsen är den svenska reggaerörelsen på framfart. Dialekter ger färg till rytmerna och ger utrymme för alla att göra sin egen grej.
- Kan de på göteborgska så kan vi på norrländska, säger Johan Åhman som är gitarrist i Umeåbandet Glesbygd'n.
Glesbygd'n bestämde sig för att starta upp efter att ha sett Kultiration uppträda på Uppsala reggaefestival 2005. Kultiration kommer från Göteborg och sjunger på svenska.
- Vi slog näven i bordet. Kan de på göteborgska så kan vi på norrländska tänkte vi och drog i gång och spelade, förklarar Johan Åhman.
Glesbygd'n är så många som nio medlemmar. Med rötterna i Arvidsjaur sjunger de på en dialekt som gör att de är lätta att känna igen. De kallar sin egen musik för "vemodsreggae".

"Må bra av sitt vemod"

- Vemod är en extremt subjektiv känsla så det är svårt att definiera. Men vårt mål är att alla ska må bra av sitt vemod, säger Johan Åhman.
Att sjunga på dialekt är de inte ensamma om. Inom den svenska reggaen blir det allt vanligare att använda det språk man vuxit upp med. Skånskan förknippar man med band som Svenska Akademien och duon Helt Off som fick en hit med "Babylonsjukan" ihop med Timbuktu för några år sedan. I Göteborg finns en stor reggaescen där Kapten Röd just nu är det hetaste namnet. Likt Glesbygd'n har han en stark relation till sin hemstad och dialekt. Men för Glesbygd'n har det varit ett stort steg.

Smutsigt

- När vi har växt upp har vi alltid fått höra att det är smutsigt att prata bondska. Därför blev vårt mål att få sjunga på våran dialekt viktigt. Ta upp alla de där orden som mormor använde när man var liten och som man inte förstod. Vi håller hårt i och värnar om våra rötter, säger Johan Åhman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER