ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander

Reggae har fått dialekt

ANNONS:
FAKTA

Öland Roots som har rykte om sig att vara Sveriges mysigaste reggaefestival gick av stapeln i helgen och sålde slut för femte året i rad.
Uppsala reggae festival firar tioårsjubileum i år. På spelschemat finns artister som Toots & The Maytals, Elephant Man, Kapten Röd, Ska-N-Ska och Serengeti. Uppsala reggae festival hålls den 4-6 augusti. Förra året besökte 15 000 personer festivalen.

Visa merVisa mindre
GÖTEBORG. Med Kapten Röd i spetsen är den svenska reggaerörelsen på framfart. Dialekter ger färg till rytmerna och ger utrymme för alla att göra sin egen grej.
- Kan de på göteborgska så kan vi på norrländska, säger Johan Åhman som är gitarrist i Umeåbandet Glesbygd'n.
Glesbygd'n bestämde sig för att starta upp efter att ha sett Kultiration uppträda på Uppsala reggaefestival 2005. Kultiration kommer från Göteborg och sjunger på svenska.
- Vi slog näven i bordet. Kan de på göteborgska så kan vi på norrländska tänkte vi och drog i gång och spelade, förklarar Johan Åhman.
Glesbygd'n är så många som nio medlemmar. Med rötterna i Arvidsjaur sjunger de på en dialekt som gör att de är lätta att känna igen. De kallar sin egen musik för "vemodsreggae".

"Må bra av sitt vemod"

- Vemod är en extremt subjektiv känsla så det är svårt att definiera. Men vårt mål är att alla ska må bra av sitt vemod, säger Johan Åhman.
Att sjunga på dialekt är de inte ensamma om. Inom den svenska reggaen blir det allt vanligare att använda det språk man vuxit upp med. Skånskan förknippar man med band som Svenska Akademien och duon Helt Off som fick en hit med "Babylonsjukan" ihop med Timbuktu för några år sedan. I Göteborg finns en stor reggaescen där Kapten Röd just nu är det hetaste namnet. Likt Glesbygd'n har han en stark relation till sin hemstad och dialekt. Men för Glesbygd'n har det varit ett stort steg.

Smutsigt

- När vi har växt upp har vi alltid fått höra att det är smutsigt att prata bondska. Därför blev vårt mål att få sjunga på våran dialekt viktigt. Ta upp alla de där orden som mormor använde när man var liten och som man inte förstod. Vi håller hårt i och värnar om våra rötter, säger Johan Åhman.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: