ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Det var i förrådshuset till höger på gården som den funktionshindrade pojken låstes in i "mysen" på fritidshemmet i Falkenberg. OBS! Bilden är ett montage. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Det var i förrådshuset till höger på gården som den funktionshindrade pojken låstes in i "mysen" på fritidshemmet i Falkenberg. OBS! Bilden är ett montage. Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Pojke låstes in i trälåda

ANNONS:
FAKTA

Så här skriver Socialstyrelsen om fallet


"Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på de begränsningsåtgärder som förekommit vid Villa Balder. Det står i strid mot gällande lagstiftning att använda tvång annat än i nödsituationer. Att som metod i omvårdnadsarbetet använda en begränsningsåtgärd är helt oacceptabelt. Frivillighet är grunden för insatser enligt både SOL och LSS. Det innebär att inga åtgärder får vidtas mot den enskildes vilja. Varje medborgare är enligt regeringsformen grundlagsskyddad mot frihetsberövningar och andra frihetsinskränkningar". Fotnot: LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och SOL är en förkortning för Socialtjänstlagen.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
FALKENBERG. På fritidshemmet Villa Balder låstes en funktionshindrad pojke in i en träbur kallad "mysen" när han var besvärlig. Helt oacceptabelt, skriver nu socialstyrelsen ett år efter att händelserna anmäldes enligt Lex Sarah.
Redan i februari förra året stängde socialnämnden i Falkenberg av den ordinarie personalen. Senare sades verksamhetschefen upp från sin anställning och tre anställda vid Villa Balder omplacerades.
Det var två vikarier som oberoende av varandra anmälde arbetsmetoderna, som Socialstyrelsen nu också fördömer.
På fritidshemmet fanns en fyra kvadratmeters trälåda med betonggolv i ett förrådshus på gården. Den kallades "Mysen" och där hade en funktionshindrad pojke tvångsplacerats vid åtminstone fyra tillfällen, när personalen inte klarade av att hantera honom.

Klättrade över dörr

Vid ett tillfälle lyckades pojken klättra över dörren. Då sattes det in en högre dörr med ett titthål, vilket var enda möjligheten för pojken att titta ut.
Den första anmälaren skriver:
"Vi lockar med fotboll, gunga och så vidare men når inte fram. Detta pågår ett tag sen får NN nog, hon uttrycker sig "det är ju för sjutton konfirmationsfest i trädgården jämte" genom att hon tar tag i armarna och vi andra, på uppmaningen "ta tag här då" i var sitt ben så förflyttas, släpas (pojken) till ett gårdshus, med betonggolv och inuti finns "mysen"."
För att övervaka pojken i träburen fanns ett tag också en kamera:
"När jag sedan kom ut i tv-rummet får jag se i en tv-monitor som barnen står och kollar på, pojken bankar och slår i väggarna och är helt hysterisk där inne vilket man inte hör eftersom de skruvat ner volymen och stängt dörren in i huset. Där är han från 15.50 till pappa kommer 17.32."
Socialstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot att man metodiskt begränsat pojkens frihet, vilket strider "mot gällande lagstiftning att använda tvång annat än i nödsituationer" och anser metoden "helt oacceptabel".

Får också beröm

Samtidigt får socialnämnden i Falkenberg beröm för att man efter anmälan har agerat snabbt, dels genom att säga upp verksamhetschefen, förflytta delar av personalen och sedan arbetat intensivt med information, utbildning och en total översyn av fritidshemmets arbetsmiljö.
Händelserna är också polisanmälda och ligger nu, ett år efter händelserna för ett avgörande hos åklagare Alexander Kronenberg i Halmstad.
- Förundersökningen är på 150 sidor och jag har hunnit gå igenom ungefär 90. Det är mycket komplicerat men inom en månad hoppas jag komma fram till någon form av åtgärd, säger han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: