Mysigt. Vi är alltid många på jul­afton, det är jättemysigt", säger Evy Palm. Foto: Stefan Söderström
Mysigt. Vi är alltid många på jul­afton, det är jättemysigt", säger Evy Palm.  Foto: Stefan Söderström

"På annandagen har vi klappjakt"

Publicerad

HALLÅ DÄR

EVY PALM, 70, före detta långdistans- och maratonlöpare.

Vad minns du från din barndoms jular?

- Då minns jag att vi var fem syskon, mamma och pappa, farmor och farfar, pappas systrar... Så vi var många vid jul, och det har följt med. Vi är alltid många på jul­afton, det är jättemysigt.

Julmust eller glögg - vilket väljer du?

- Julmust blir det ju till maten, eller julöl kanske. Glögg är inte vi så bundna vid. Men när jag träffar mina vänner gör jag egen glögg. Vi brukade ha symöte förr så vi kallar det för jul­symöte, men nu är det bara vanligt prat och skratt.

Hur gör du din egen glögg?

- Då blandar jag vitt vin, socker, kanel, ­ingefära, pomeransskal och så kokas det upp. Sen ska det sjuda i fem minuter, så tar man ut kryddorna och häller i en deciliter gin.

Blir det några jul­klappar i år?

- På annandagen har vi klappjakt, det är kul. Då köper alla julklappar för omkring 50 kronor, och så lägger vi allt på bordet. Så slår man med tärningen och den som får en sexa får ta ett paket på bordet. När alla paket är utdelade sätter vi en klocka på en kvart och börjar slå igen. Den som får en sexa får då ta en klapp från vem som helst vid bordet. När kvarten har gått kan någon sitta med flera paket och någon blivit utan. Jag brukar alltid få någon klapp i alla fall.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida