Överlevde Auschwitz - nekas full pension

Publicerad
Uppdaterad
Miriam Landau, 84, från Göteborg tvingades till slavarbete av den tyska nazistregimen.
När hon fick skadestånd för sitt lidande tog svenska försäkringskassan hälften - och sänkte hennes pension. Nu ska fallet tas upp i Regeringsrätten.
Ett led i nazisternas förintelse var att samla ihop judar i ghetton där de tvingades till slavarbete i väntan på att föras till koncentrationslägren.
Miriam Landau var ett av nazismens offer. Efter en tid i ett ghetto i Ungern fördes hon till koncentrationslägren Auschwitz och Dachau.
Miriam överlevde och kom på 50-talet till Sverige.
– Hon fick komma hit av humanitära skäl, säger hennes juridiska ombud Jakob Ringart.

Svårt lungsjuk

Upplevelserna under andra världskriget har gjort Miriam svårt lungsjuk och hon har inte kunnat arbeta under sin tid i Sverige.
När hon enligt en ny tysk lag för några år sedan fick skadestånd för arbetet i ghettot tog försäkringskassan hälften som återbetalning av Miriams sjukpension.
De 80 000 kronorna blev drygt 40 000 och hennes pension sänktes till 5 800 kronor i månaden.

Ska prövas i regeringsrätten

Försäkringskassan menade att skadestånden var pengar Miriam tjänat på sitt arbete och därför skulle ersättningen sänkas.
– Jag blev oerhört förvånad. Det här är pengar som blivit förtjänade under väldigt svåra förhållanden, säger Jakob Ringart.
Han har hjälpt Miriam Landau att kämpa mot beslutet i både länsrätt och kammarrätt. De har gått på Försäkringskassans linje.
Nu har regeringsrätten gett prövningstillstånd och frågan ska avgöras slutgiltigt.
– Jag har inget att säga i sak utan vi kommer ta ställning i vårt yttrande till regeringsrätten, säger Kjell Skoglund chef för Försäkringskassans processjuridiska enhet.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER