RISKERAR FASTNA. Ola Skinnarmos expedition genom Nordostpassagen har nått sin mest kritiska etapp. Fartyget riskerar att fastna i isen och i värsta fall tryckas sönder. Foto: Andreas Hylthen
RISKERAR FASTNA. Ola Skinnarmos expedition genom Nordostpassagen har nått sin mest kritiska etapp. Fartyget riskerar att fastna i isen och i värsta fall tryckas sönder. Foto: Andreas Hylthen

Ola Skinnarmos expedition i fara

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Ola Skinnarmo och hans besättning kämpar sig fram i ismassor, dimma och ösregn.
För ett par timmar sedan var de väldigt nära att fastna och fartyget riskerade att tryckas sönder
- Jag har hjärtat i halsgropen. De närmaste dygnen är avgörande, säger han.
Äventyraren Ola Skinnarmo följer i Nordenskiölds kölvatten och avverkar nu den arktiska resans mest kritiska punkt.
Fartyget Explorer of Sweden har nått Kap Tjeljuskin, kontinentens nordligaste punkt, och är halvvägs till målet Berings sund.

50 procents chans

Redan före avfärden i juni varnade ryska forskare för att chansen för att kunna segla genom Nordostpassagen bara var 50 procent. En osedvanligt kall vinter och sen vår i Arktis hade ökat på ismassorna.
En paradox eftersom expeditionen delvis görs för att uppmärksamma den globala uppvärmningen och smältande isberg.
- Men naturen har verkligen förändrats här uppe, säger Skinnarmo via satellittelefon till GT. Vi har sett otroligt lite is - fram till nu.
Hårda vindar och drivande isflak tvingade den åtta man starka besättingern i fredags att söka lä bakom en ö.

Isen rör sig snabbt

Ola Skinnarmo. Foto: Andreas Hylthen”Att fortsätta framåt var förenat med livsfara”, skriver Ola Skinnarmo på sin blogg.
Vid middagstid i dag rörde sig stålfartyget snirklande framåt igen - bit för bit. Dimman låg tjock och det regnade. Bara någon timma tidigare var man varit nära att fastna, men lyckades stånga sig loss med hjälp av motorn och långa påkar.
-  Isen rör sig väldigt snabbt och kunde ha tryckt sönder båten, beskriver Skinnarmo.
Stämningen ombord är tryckt.
- Alla är uppe på däck. Jag hinner inte prata mer. Det blåser mer och mer, men åt rätt håll. Risken att vi ska tryckas in mot land är inte överhängande just nu, rapporterat Ola Skinnarmo.
Kommer ni att lyckas
?
- Vet inte. De närmaste dygnen avgör. Men det ser inte lovande ut...

HÄR KAN DU LÄSA SKINNARMOS BLOGG!
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER