Denho Acar är inte längre internationellt efterlyst. Foto: Christian Örnberg
Denho Acar är inte längre internationellt efterlyst. Foto: Christian Örnberg

OG-ledaren inte längre internationellt efterlyst

Publicerad
Uppdaterad
Hovrätten har hävt beslutet att Denho Acar ska vara häktad i sin frånvaro, enligt hemsidan svenskmaffia.se. Detta betyder att Acar kan resa i princip vart han vill - utom till Sverige där han fortfarande är misstänkt för mordbrand.
Det var efter en begäran av vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand som hovrätten i Västra Sverige hävde OG-ledaren Denho Acars häktning.
– Straffvärdet på ett brott sjunker varefter tiden går, så jag gjorde den bedömningen att han inte längre ska vara häktad, säger Thomas Ahlstrand.
Acar har under en längre tid varit häktad i sin frånvaro och under den tiden huvudsakligen befunnit sig i Marmaris i Södra Turkiet.
Besluten om  att häva häktningen mot Denho Acar innebär att han inte längre är internationellt efterlyst. Något som i sin tur gör att han inte längre är förvisad till sitt hemland Turkiet.

Ingen anledning

Enligt den skrivelse som åklagare Thomas Ahlstrand lämnade in till hovrätten, så finns det inte längre någon anledning till en internationell efterlysning och häktning i det aktuella ärendet. Det vill säga den mordbrand mot en pizzeria som Acar misstänks för att ha deltagit i.
– Man får väga brottet och straffet mot det man åstadkommer och orsakar den misstänkte med en internationell häktning, säger Tomas Ahlstrand.

Nationellt efterlyst

Thomas Ahlstrand anser dock att Acar fortfarande ska vara nationellt efterlyst och målet fortfarande bör vara öppet i tingsrätten. Han är alltså fortfarande misstänkt för att varit med om att anlägga branden.
– Den misstanken är oförändrad.
Denho Acar är själv nöjd över beslutet.
– Det betyder att jag kan resa vart jag vill. Utom till Sverige där jag fortfarande är efterlyst för anstiftan till mordbrand. Och till Danmark eftersom jag är utvisad på livstid efter ett grovt rån där, säger Denho Acar på hemsidan ”svenskmaffia.se”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER