Experter tror att nätbingo kan göra många kvinnor spelberoende.
Experter tror att nätbingo kan göra många kvinnor spelberoende.

Nya bingotrenden högrisk för kvinnor

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Bingo på nätet ökar dramatiskt.
Nu bedömer experter att den nya trenden kommer att göra många tjejer spelberoende.
- Bingon är i sig ett spel som spelas av kvinnor och som lockar kvinnor, säger Mattias Ekenberg, företrädare för Spelberoendes förening i Göteborg.
Bingohallarna i Göteborg har haft det tufft de senaste åren. När Casino Cosmopol öppnade vid Packhuskajen för fyra år sedan försvann många besökare. Och nu exploderar bingo på nätet. Totalt omsatte bingo tre miljarder kronor i Sverige förra året, varav nätbingon stod för 100 miljoner. Siffran väntas stiga snabbt eftersom nya sajter lanseras hela tiden.

"Bingon går i arv"

Enligt spelberoendes förening i Göteborg kommer nätbingon att bli lika beroendeframkallande för tjejer som nätpokern är för killar. - Jag upplever att bingon går i arv. Man går med sin mamma på bingo och sedan följer bingon med ut i vuxenlivet. Nu vill spelbolagen behålla bingons attraktion och erbjuda det på nätet för att locka de yngre kvinnorna, säger Mattias Ekenberg.

Högriskspel

Jessica Svensson, informatör på Statens folkhälsoinstitut, vill varna Göteborgskvinnorna för att hamna i bingofällan. - Det är många nya bingosidor som har startat den senaste tiden. Vi ser nätbingo som ett högriskspel, säger hon och fortsätter: - Det är lätt att fastna i eftersom tiden mellan satsning och vinst är väldigt kort.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida