Så här långt har bygget med Gamla Ullevi kommit. Foto: Leif Jacobsson
Så här långt har bygget med Gamla Ullevi kommit. Foto: Leif Jacobsson

Nya arenan får heta Gamla Ullevi

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det klart.
Göteborgs nya fotbollsarena kommer att heta Gamla Ullevi.
På onsdagen klubbades namnet igenom av kommunstyrelsen.
Förslaget att döpa fotbollsarenan, som ligger där Gamla Ullevi tidigare låg, till just Gamla Ullevi lades av en grupp ledd av språkprofessorn och Svenska Akademienledamoten Sture Allén. Förslaget kom 1 oktober och på onsdagen fastställdes det av Göteborgs kommunstyrelse.
- Vi har full respekt för namnberedningen och det beslut de fattat. Vi tror att de träffat i mittfåran, säger Jan Hallberg (m), kommunalstyrelsens vice ordförande.

Blir nationalarena

Gamla Ullevi kommer att bli svenska damlandslagets nationalarena och kommer att ta runt 18 000 åskådare. Fotbollsprofilen Glenn Hysén har sagt att den kommer att innebära ett lyft för hela Göteborg. Namnet har dock sina kritiker. Folkpartiet och miljöpartiet ville istället att man skulle döpa arenan till bara Ullevi och döpa om Nya Ullevi till något annat. Många kommenterade också namnförslaget på GT.se när det först kom.
– Typiskt svenskt! Ingenting ska förändras och det ska ske med måttlig fart, skrev exempelvis signaturen Effe.
Men nu står det alltså klart. Arenan som invigs 2009 kommer att heta Gamla Ullevi och Nya Ullevi, invigd 1958, behåller tills vidare sitt namn. Det är bara att hoppas att långväga besökare inte blir förvirrade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER