ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Iltransport. Ambulanshelikoptern hämtar den ormbitne mannen. Kostnad: 24000 kr – men totalkostnaden blir närmare tio gånger högre.
Iltransport. Ambulanshelikoptern hämtar den ormbitne mannen. Kostnad: 24000 kr – men totalkostnaden blir närmare tio gånger högre.

Notan för ormbettet: 200000 kronor

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
GÖTEBORG. Spottkobrans bett blir dyrt för skattebetalarna.
Bara ormserumet går på 144 000 kronor!
Den totala kostnaden blir över 200 000 kronor.
Såna här dumheter kostar samhället stora pengar, säger Sven Martinell, verksamhetschef på ambulanshelikoptern.
Det var 22.59 i fredags som SOS Alarm fick ett samtal från en 31-årig ormägare som just blivit biten av sin livsfarliga kobra. Ambulanshelikoptern larmades och hämtade mannen i hans hem utanför Kinna. Två timmar senare fick Apotek Scheele i Stockholm en beställning på serum. Budfirman ASA, med specialtillstånd att använda blåljus, anlitades för iltransporten till Göteborg. I Götene möttes budbilen av ambulanshelikoptern (då på hemväg från ett annat uppdrag) som tog hand om den resterande transporten till Sahlgrenska, varigenom man vann en timme. Under tiden pågick intensivvårdsinsatser för att rädda 31-åringens liv. Men vad kostade allt detta? GT har svaret.

Två uppdrag

 • Ett akutuppdrag för ambulanshelikoptern kostar, inklusive personal och flygkostnader, cirka 24 000 kronor. I det här fallet var det egentligen två uppdrag, men kostnaden för serumtransporten måste sättas ner eftersom det där rörde sig om en returresa. Ett rimligt pris för helikopterinsatsen stannar vid 30 000 kronor.
 • Ormserumet kostar hela 144 000 kronor.
 • Iltransporten med blåljus från Stockholm till Götene kostar 5 790 kronor.
 • Två intensivvårdsdygn på Sahlgrenska kostar i det här fallet cirka 25 000 kronor. (Det kan ett enda dygn kosta, men nu blev det billigare eftersom det inte krävdes respiratorvård). I går flyttades mannen till en vanlig vårdavdelning, som är betydligt billigare. Totalpriset bör hamna en bit över 200 000 kronor. Notan står skattebetalarna för.

  Svår fråga

  Är det rimligt när olyckan kan anses självförvållad, om än indirekt? – En jättesvår fråga. I vår verksamhet ser man att väldigt mycket av kostnaderna beror på folk som bär sig förfärligt dumt åt, säger Sven Martinell på ambulanshelikoptern. Men han tror att det skulle vara näst intill omöjligt att bestämma vilka som borde betala själva. – Vi är tacksamma för att vi slipper ta ställning till sånt. Oavsett orsaken drar vi på allt som behövs, säger han. Men han tillägger att i Norge får de som skadar sig när de gör (förbjudna) hopp med fallskärm från Trollväggen själva betala räddningsinsatsen...
  Mejla Skriv ut
  Rätta text- och faktafel
  Anmäl till Pressombudsmannen
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  MITT GT - FÖR INLOGGADE
  Dagens webbfråga

  Har du behövt larma 112 någon gång?

  Tack för din röst!
  Du har redan svarat på frågan.
  Visa resultat
  Snittbetyg:
  Annons:

  Har du behövt larma 112 någon gång?

  ANNONS:
  VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER
  ANNONS:

  Rapportera textfel

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Felaktigt mejl
  Du måste fylla i en kommentar: