Mobbad flicka kräver Göteborg på rekordstort skadestånd

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I december riktade Barn-och Elevombudet ett rekordstort skadestånd mot Göteborgs kommun. Senast 30 januari har kommunen lovat att svara.
- Vi har just fått in all dokumentation i ärendet, säger stadsjurist Ulrika Björkroth.
Det historiskt stora skadeståndskravet på 240 000 kronor gäller en flicka som 2004 började årskurs fyra på Herrgårdsskolan i Göteborg.

Kränkande behandling

Flickan hade tidigare varit utsatt för kränkande behandling på sin förra skola.
Mobbningen och kränkningarna fortsatte på Herrgårdsskolan och förekom fram till att flickan slutade skolan efter vårterminen 2008.
Barn- och elevombud Lars Arrhenius fick anmälan den 28 april 2008.
- Jag gjorde först en utredning för att ta ställning till om det finns grund för skadestånd och därefter framställde jag ett skadeståndskrav, säger han.
Kränkningarna bestod i både verbala och fysiska kränkningar av allvarlig art.

Sjöng nidsång

Exempel på kränkningar var en nidsång om flickan och hennes familj som lades ut på internet och sjöngs av eleverna vid skolan, intrång i flickans skolväska och uppeldade samt sönderskurna skor.
Skadeståndskravet riktade mot Lundby SDN, och handläggs nu av stadsjuristen i Göteborgs kommun.
- Vi har fått fullmakt att fatta beslut om vilken inställning som kommunen ska ta till skadeståndskravet, säger stadsjuristen Ulrika Björkroth.
Stadsjuristen har använt tiden fram till nu att samla i all dokumentation i ärendet.
- Vi måste ta reda på allt som skett, säger hon.

Grupp tillsatt

Nu har vi bildat en grupp som sköter ärendet och kommer att svara Barn- och elevombudet senast 30 januari 2009.
Det som nu händer beror på hur kommunen svarar på kravet.
Det finns tre möjligheter.
Antingen betalar kommunen hela skadeståndet på 240 000 kronor, eller också träffas man för att diskuterar kravet storlek i en förlikning.
I tredje hand blir det en civilrättslig process i tingsrätten.
- I det här fallet är jag beredd att gå till domstol, säger Lars Arrhenius.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER