ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
24-åringen vid häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Foto: Anders Ylander
24-åringen vid häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Foto: Anders Ylander

Misstänkt försvann med flicka för sex år sedan

ANNONS:
Läs mer

GÖTEBORG. Den 24-årige man som sitter häktad för att ha hållit en nioårig flicka fången har gjort en liknande sak förut. När han var 18 övertalade han en 13-årig flicka att rymma med honom och de höll sig undan i sex dagar, uppger Aftonbladet.

I dag kommer kanske också svar på frågan om varför ingen på Skårsskolan i Göteborg slog larm förra veckan om att flickan inte varit där på hela dagen. Kritiken mot skolan har varit stark. Den internutredning som stadsdelsförvaltningen startade efter flickans försvinnande förra veckan ska nu presenteras.

Den då 13-åriga flickan berättar för tidningen att hon hade en relation med 18-åringen och att han förmådde henne att rymma när hennes föräldrar var missnöjda med hans intresse för dottern.

– Han var bra på att prata. Han fick saker som inte var rätt att låta okej, säger flickan till Aftonbladet.

Övertalade 13-åringen

Paret gömde sig på ett vandrarhem. Flickan säger att hon var med på det, att han övertalade henne.

Hon var aldrig rädd för 18-åringen.

Att mannen för sex år sedan ska ha haft en relation med en fem år yngre flicka var redan det ett tecken på att något inte stod rätt till, enligt Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

– Hon hade just kommit in i tonåren och han var på väg ut. Sådana personer ska inte hänga ihop under normala omständigheter.

När det gäller bortförandet av nioåringen tyder det mesta på att 24-åringen faktiskt inte hade ont uppsåt och att det var en impulshandling, precis som hans försvarare säger, enligt Ulf Åsgård.

– Innerst inne så vet ju gärningsmannen att man inte får göra så där men lusten att få vara med någon på sin egen nivå är ganska stor. Och plötsligt har han möjligheten att göra det som han ofta tänkt.

Hade mannen haft ont uppsåt hade han fört flickan långt bort så att hon inte skulle kunna hittas. I stället blev de kvar i området.

– Offren i sådana här situationer blir naturligtvis rädda men märker så småningom att de är med en person som bara vill leka och vara vän, säger Åsgård.

Försvararen ovetande

24-åringens försvarare, Claes Östlund, kände inte till uppgifterna om mannens rymning med en 13-åring för sex år sedan förrän TT ringde och högläste Aftonbladet.

– Nej, det här visste jag inte och det har aldrig diskuterats, varken mellan mig och honom eller med polisen.

Har han ett rent brottsregister?

– Han har väl något id-kort som han använt felaktigt. Det är någon bagatell han har. Han har aldrig dömts för våldsbrott eller liknande.

Och inte misstänkts för heller?

– Nej, inte vad jag vet.

 

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: