ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Aaron Israelson, Faktums chefredaktör, och Dario Espiga (S), ansvarig kommunalråd i Göteborg. Foto: Jan Wiriden
Aaron Israelson, Faktums chefredaktör, och Dario Espiga (S), ansvarig kommunalråd i Göteborg. Foto: Jan Wiriden

Minskat bidrag till "Faktum" upprör

ANNONS:

GÖTEBORG. Ett storbråk har brutit ut kring de hemlösas tidning Faktum i Göteborg.

Vid årsskiftet minskar bidraget med 100 000 kronor, ett beslut som Faktums chefredaktör Aaron Israelson är starkt kritisk till.

– Det är ett sex år gammalt beslut som nu träder i kraft, kontrar Dario Espiga (S), kommunalråd och ordförande i sociala resursnämnden.

Tidningen Faktum har varje år fått 400 000 kronor i bidrag från Social resurs. Pengarna har varit öronmärkta det sociala som Faktum gör, inte det journalistiska.

Spelat stor roll

Nu tror Aaron Israelson att tidningens kritiska artiklar kring de hemlösas situation i Göteborg har spelat roll.

– Man får konstatera att det är en hård klapp som Göteborgs politiker bjuder stans hemlösa på i år, säger han. Sen finns det ju en yttrandefrihetsaspekt också även om bidraget aldrig har gått till själva tidningsproduktionen utan uttalat till den sociala verksamheten så är det ju ett sätt att signalera att man inte gillar kritisk granskning.

– Dario Espiga har ju varit kritisk till flera publiceringar som vi har gjort tidigare så jag antar att han känt att måttet är rågat, tror Aaron Israelson. Han vägrade ju också konsekvent att kommentera Göteborgs dåliga utfall i mätningen av det sociala utanförskapet i Stockholm, Göteborg och Malmö, där Göteborg hamnar sist som vi nyligen presenterat.

Alla partier bakom

– Det här är ett förslag som förvaltningen lagt fram och alla partier ställer sig bakom, säger Dario Espiga. Det grundar sig i att det finns ett gammalt beslut som togs för sex år sedan att bidraget till Faktum skulle fasas ut efter några år. Det har man aldrig börjat förrän nu eftersom Faktum hamnade på obestånd, så gjorde man inte det. Det är förvaltningen som gjort den bedömningen och hela nämnden ställer sig bakom detta.

Det har inget med Faktums kritiska publiceringar att göra?

– Nej, absolut inte, säger Dario Espiga. Samtidigt måste de acceptera att bara för att de är kritiska betyder inte det att vi inte granskar hur deras ekonomi och bidrag ser ut. De behandlas som alla andra föreningar. Tanken är att tidningen ska stå på egna ben och de här pengarna har inte gått till tidningen utan till föreningen.

– Det ursprungliga beslutet innebär att ytterligare 100 000 kronor kommer att fasas ut varje år, förklarar Dario Espiga. Det var ett bidrag som var tillfälligt under en period så tycker jag att man får titta på det.

Varför tar man bort ett bidrag precis innan jul?

– Det är alltid i december eftersom vi tar beslut om bidragen just då, säger Dario Espiga. Men pengarna hamnar med all sannolikhet i arbetet med de hemlösa i alla fall i olika föreningar som jobbar med detta. Det handlar om många miljoner.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: