ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Massor av jobb i Norge

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
GÖTEBORG. Det finns massor av jobb för arbetslösa dalslänningar.
I Norge, alltså!
Och den som vägrar pendla dit riskerar att bli av med a-kassan.
Kammarrätten har i en dom slagit fast att en arbetssökande måste acceptera jobberbjudanden i ett grannland om man bor på rimligt avstånd och kan pendla dit. Den som vägrar riskerar indragen a-kassa.

Tio procent arbetslösa

I hårt prövade orter som Dals Ed, Bengtsfors och Åmål ligger arbetslösheten ofta kring tio procent. Räddningen finns på andra sidan gränsen. - Vi har jobbat med Norge ett tag nu; haft mässor och byggt upp nätverk. Och många har redan fått jobb där, berättar Carina Udd Stefansson, chef för arbetsförmedlingen i Åmål, Bengtsfors och Ed. Hon minns särskilt en välbesökt mässa i Dals Ed i slutet av september. - Plötsligt kom det in ett gäng killar i blåkläder. Då började bemanningsföretagen rycka och dra i killarna, så det var rena slagsmålet - alla ville anställa dem, säger hon med ett skratt. Arbetslösheten i norska Östfold är näst intill obefintlig och det finns massor av lediga jobb. Och fler blir det, främst inom byggsektorn. I Halden byggs ett nytt fängelse, i Moss en flygplats och ett köpcenter. - Det tar inte mer än trekvart från Ed till Halden - och ändå är vägen dålig, säger Carina Udd Stefansson.

Inte märkligt

Hon tycker inte att det är märkligt att man kan bli av med a-kassan om man vägrar jobb i Norge: - Det är ju samma sak som i Sverige i dag. Det är egentligen inga konstigheter. Det tycker inte Dennis Wessman på EU-projektet Communicare heller. Han har enbart bra erfarenheter av samarbetet med norrmännen: - Svenskarna i Norge blir väl omhändertagna. De ses som plikttrogna, kommer i tid och kan arbeta.

Svårt att övertyga

Ändå kan det ibland vara svårt att övertyga inte minst de yngre arbetslösa dalslänningarna om att framtiden kan finnas i grannlandet: - Här har varit lite av bruksmentalitet. Många har väntat på ett nytt Volvo eller något liknande. Det kommer inte att ske. Då gäller det att förändra synsätt och det är vad vi har arbetat med, säger Dennis Wessman.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: