ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Stjärnkock. Leif Mannerström, 72, har inga som helst planer på att pensionera sig. "Lycka för mig är lugn och ro, ekonomisk trygghet och att få jobba med mat från morgon till kväll. Och det är så jag har det", säger han. Foto: Leif Jacobsson
Stjärnkock. Leif Mannerström, 72, har inga som helst planer på att pensionera sig. "Lycka för mig är lugn och ro, ekonomisk trygghet och att få jobba med mat från morgon till kväll. Och det är så jag har det", säger han. Foto: Leif Jacobsson

"Man måste vara hygglig och snäll"

ANNONS:
Leif Mannerströms alla bolag - en omsättning på över 20 miljoner kronor

BOLAGEN

Resultat från 2011

Mannerström Restaurang konsult AB

Omsättning : 3 154 000 kronor .

Resultat : 1 458 000 kronor .

Tillgångar : 4 193 000 kronor .

Leif Mannerström Aktiebolag

Omsättning : 0 kronor.

Resultat : 1 742 000 kronor .

Tillgångar : 2 157 000 kronor .

Efterträdare i Klippan AB (Tidigare Sjömagasinet i Göteborg AB)

Omsättning : 16 793 000 kronor .

Resultat : 342 000 kronor .

Tillgångar : 3 543 000 kronor .

Foodlink AB

(Vid den senaste bolagsstämman ägde Leif Mannerström hälften av Foodlink AB)

Omsättning : 734 000 kronor .

Resultat : 350 000 kronor .

Tillgångar : 1 166 000 kronor .

Restaurang Kometen i Göteborg AB

Omsättning : 20 113 000 kronor .

Resultat : 477 000 kronor .

Tillgångar : 4 841 000 kronor .

(Ägde hälften vid senaste bolagsstämman)

INKOMSTER

Uppgifter från 2011

Taxerad förvärvsinkomst: 371 700 kronor.

Överskott av kapital : 1 086 602 kronor.

Visa merVisa mindre
Bilar

• En Land Rover, köpt i december.

• En Bombardier Outlander (fyrhjuling) köpt 2011.

HUSTRUN ÄGER TVÅ BILAR:

• En Nissan J10, köpt 2012.

• En Citroen C1, köpt 2011.

Visa merVisa mindre
Mannerströms alla reklamuppdrag

• Guldfågeln: Mannerström har skapat recept för kycklingleverantören sen 2008.

• Viking Line: Mannerströms favoriter ingick i Cinderallabåtarnas julbord nu i julas

• SJ: Mannerström har varit med och gjort om bistromenyn på X2000.

• Mannerströms saluhall: Stor saluhall strax utanför Göteborg som även erbjuder café- och lunchmat.

• Företagsgåvor: Mannerström har även satt sitt namn på en linje av köksredskap som kan ges bort som företagspresenter.

• Vin och sprit: Två egna viner och två nubbe i Systembolagets sortiment.

• Attorps-korv: Korv med recept av Mannerström.

• Mannerströms surströmming

Visa merVisa mindre
TV-uppdragen

• Sveriges mästerkock (2011-2013).

• Kockarnas kamp (2012).

• Mitt kök i TV4:s Nyhetsmorgon (flera år).

Visa merVisa mindre
Mannerströms 13 kokböcker

• Johannas hemligheter (1981)

• Grabbarnas kokbok (1992)

• Fisk & Skaldjur för alla sinnen (1997)

• Middagstips med Leif Mannerström & Crister Svantesson (2003)

• Sill & Strömming (2005)

• Husmanskonst (2006)

• Mannerströms Skaldjur (2008)

• Mannerströms viltkokbok (2009)

• Mannerströms Julkokbok (2010)

• Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar (2011)

• Leif Mannerströms bästa (2011)

• Mannerströms stora kokbok (2012)

• Gjorde en kokbok anpassad för iPad som kom förra året.

Visa merVisa mindre
De äter hos Mannerström

• Bruce Springsteen: Gästar sen början av 80-talet i princip alltid Mannerström när han besöker Sverige.

• U2: Bono och de andra brukar också gästa Mannerström när de är ute på turné.

• Rolling Stones: Mick Jagger ringde när Mannerström hade hjärtopererats för att kolla att allt var okej.

• John Cleese.

• David Bowie.

• Liza Minnelli.

Visa merVisa mindre
Mannerströms alla restauranger

• Golfrestaurangen i Hovås: Första egna restaurangen.

• Johanna: Kallades under en tid "Sveriges bästa restaurang".

• Aquarella på Kanarieöarna.

• Belle Avenue på Park Avenue Hotel.

• Mannerström & Jansson: Gourmetkrog, slog igen 2000.

• Steak: Köttrestaurang som fick stänga då galna ko-sjukan slog till bara tre veckor efter restaurangens öppnande.

• Sjömagasinet: Drevs av Mannerström från 1994-2010. Exklusiv restaurang som under Mannerströms tid hade en stjärna i Guide Michelin.

•Kometen: Göteborgsrestaurang med anor från 1934. Mannerström tog över 2009.

Visa merVisa mindre

När Leif Mannerström, 72, gick på Amerikabåten för över femtio år sen tjänade han 420 kronor i månaden.

I dag är han ägare till flera bolag som omsätter miljoner. Han driver restaurang Kometen i Göteborg, ger ut en kokbok om året, har flera reklamavtal och har dessutom blivit tv-stjärna.

- Allt för mig är en drivkraft. Jag är en tävlingsmänniska och hade hela tiden en dröm om att jag skulle bli en av Sveriges bästa kockar, säger kocken själv.

Det här är berättelsen om hur han blev mer än så.

När Leif Mannerström kliver på planet till New York under torsdagen blir han nästan genast inbjuden i cockpit.

- Jag vet inte varför, men de tycker väl att jag är en käck och trevlig pojke. Och allt som är spännande, det vill jag göra.

Därför befinner han sig just nu på andra sidan Atlanten på jakt efter nya idéer.

- Man får alltid vara på tå och man kan alltid utveckla sig. Den dagen man tror att man kan allt då kan man ställa stekpannan på hyllan. Jag ger mig aldrig, det är därför det har gått bra för mig.

Tillsammans med sonen spanar han efter intressanta krogar, spännande inredning och dricker "jävligt goda Bloody marys". Trots att det har gått över 50 år sedan Mannerström först landsteg från Amerikabåten är kontexten fortfarande densamma - mat.

"En väldig morot att tjäna så dåligt"

Det var farmor som lärde honom att steka färsbiffar i gjutjärnspannan redan som sexåring och det var pappa som kommenderade i väg honom på Amerikalinjen.

- Jag sa "när då" och han sa "ja, den går i morgon". Är man ung så är det ju bara att packa ihop lite grejer.

Leif Mannerström är då 18 år gammal, men stiger snabbt i graderna på fartyget.

- Det är en väldig morot att ha att man tjänar så dåligt. Jag hade alltid den önskan att en dag ska jag också bli chef, en dag ska jag också tjäna pengar.

- Det är bara att se till att man klättrar upp. Jag slutade som andrekock med dubbel lön och då hade jag dessutom fått se hela världen. Jag gillade den formen av disciplin som fanns där. Det var raka rör och man kunde inte gå hem och tjura - man var ju fortfarande kvar på båten. Det var bara att ta till sig av kritiken.

Men efter två och ett halvt år bestämde sig Mannerström ändå för att kliva i land för gott. Sen gick det fort. Den ambitiöse kocken träffade sin blivande hustru Lilian och blev 23 år gammal handplockad till jobbet som köksmästare på anrika restaurang Henriksberg i Göteborg.

- Någon sa att jag inte skulle klara det, men det gjorde jag. Fast jag hade fortfarande en taskig lön. Jag sa att jag ville ha en bättre annars skulle jag sluta. Då fick jag dubbel lön, ett lån till en insatslägenhet och en tjänstebil.

"En gastronomisk revolution"

Efter tre år bestämde sig Mannerström ändå för att starta eget och tog över restaurangen på Göteborgs golfklubb i Hovås. Det stora genomslaget lät dock vänta på sig till mitten av sjuttiotalet, då Mannerström tillsammans med Christer Svantesson startade krogen Johannas.

- Efter ett år läste vi första reportaget om att vi antagligen var Sveriges bästa restaurang. Sen har det rullat på.

Tillsammans med Svantesson och ett antal andra krögare var han med och introducerade La Nouvelle Cuisine i Sverige. Mannerström beskriver det som en gastronomisk revolution. Tidigare hade man varit hänvisad till recept och klassiska rätter på restaurangerna, nu var det plötsligt fritt fram att experimentera. Det blev succé. Kockduon blev inbjuden att gästspela på flera olika krogar.

- Vi hade hummergästspel på Hotell Reisen i Stockholm. En vecka sålde vi 980 kilo färsk svensk hummer. Det hade aldrig hänt innan och kommer aldrig hända igen. Alla var där. De dukade till och med i bastun med levande ljus. Svantesson och jag hade var sin vargpäls och gick omkring som rockstjärnor i Stockholm. När vi hade jobbat färdigt så hade vi en ishink med champagne på Café Opera. Det var härliga tider.

Dessutom var det bra betalt. Väldigt bra betalt.

- De gagerna vi fick då är bra även i dag. Det var inget vi förhandlade till oss, utan vi var lite heta på den tiden och blev erbjudna det.

I dag är Leif Mannerström kanske mest känd för Sjömagasinet i Göteborg. Den restaurangen tog han över 1994.

- De omsatte 8-9 miljoner då. Vi tog över och efter ett år omsatte vi 32 miljoner. Vi fick en stjärna i Guide Michelin i slutet på 90-talet och den behöll vi ända tills jag sålde.

Det dröjde inte länge innan Sjömagasinet hade förvandlats till världsstjärnornas favoritkrog. Bruce Springsteen, U2 och Rolling Stones är närapå stamgäster.

- Antagligen för att det var en bra restaurang och så är jag god vän med Thomas Johansson på Live Nation. Vi har ett bra samarbete.

Stjärnglansen på Sjömagasinet sprider sig. Mannerström blir stjärnornas kock och efter millennieskiftet tar hans kokboksförsäljning fart. Numera ger han ut en ny titel nästan varje år.

- Min "Husmanskost" har gått i många 100 000 exemplar. Den får jag beröm för på gatan. Folk berättar att de har lagat igenom den tre gånger. Då är man nöjd och glad. Den fyller ett behov.

"Han balanserar på gränsen"

Mannerström lyckas med att bli lika känd som en tv-stjärna, men utan att faktiskt vara det. 2008 blir han ansiktet utåt för Guldfågeln och sen följer en mängd andra produkter. Allt från surströmming till julbord på Viking Line.

Mannerströms varumärke är starkt, det kan varumärkesexperten Anna Klingspor intyga:

- Men han balanserar på gränsen till att det inte är bra för honom. Han har ett starkt varumärke, i den meningen att det är välkänt. Men ska man bevara sitt personliga varumärke måste man vara väldigt försiktig med vad man lånar ut sig till.

Klingspor ser en fara med att Mannerström frontar just Viking Line och även SJ, och menar att han borde vara mer kräsen.

- Reklam kan man göra så länge det är för bra produkter, tycker stjärnkocken själv.

- Julbordet på Cinderella är ett av de bästa som har serverats i Stockholm. Det är något man har i sig att man måste rynka på näsan åt Viking Line. Men sällan har jag jobbat med så duktiga kockar och kallskänkor som där.

"Lycka för mig är lugn och ro"

Nu är Leif Mannerström 72 år. Sin första tv-succé fick han som 70-åring med "Sverige mästerkock". Han tycker att det är roligt att göra tv, och har inga som helst planer på att sluta vare sig med det eller med maten. Senaste restaurangprojektet är Kometen.

Hans hemlighet?

- Man måste vara hygglig och snäll.

Är han rik?

- Rik? Jag håller svälten från dörren och äter fortfarande falukorv, säger Mannerström lite barskt.

- Hade jag prioriterat att göra affärer och tjäna pengar då hade jag tjänat otroligt mycket pengar. Men det roligaste jag vet är att kunna gå ner på morgonen, ställa mig i mitt fina lantkök, laga riktigt god mat, lyssna på Sportspegeln, ha lite gäster på eftermiddagen och öppna en flaska champagne.

Väl vid champagnen har Mannerströms röst nästan helt bytt tonläge från bestämt till drömskt:

- Lycka för mig är lugn och ro, ekonomisk trygghet och att få jobba med mat från morgon till kväll. Och det är så jag har det. Jag och min fru tog varandra i handen häromdagen. Hon sa till mig, tänk så mycket god mat de här händerna har lagat. Då blev jag rörd.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
DAGENS WEBBFRÅGA

Gör ubåts-debatten att du tycker att Sverige skall öka de militära anslagen?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Gör ubåts-debatten att du tycker att Sverige skall öka de militära anslagen?

ANNONS:
Mest delat i dag
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: