Många samlades under både förra och årets fackeltåg. Foto: Eva-Lena Johnsson
Många samlades under både förra och årets fackeltåg. Foto: Eva-Lena Johnsson
Fackeltåget i Varberg. Foto: Eva-Lena Johnsson
Fackeltåget i Varberg. Foto: Eva-Lena Johnsson
Systrarna Lilly och Louisa. Foto: Eva-Lena Johnsson
Systrarna Lilly och Louisa. Foto: Eva-Lena Johnsson

Lilly, 6, tågade mot cancer för 3:e gången

Publicerad

För tredje gången i rad gick Lilly Anding, 6, fackeltåg i kampen mot barncancer.

Nu berättar pappa Kristian Anding om hur Lilly och familjen mår i dag.

– En sak är klar: det påverkar syskon, särskilt i en speciell ålder, väldigt hårt och mycket, säger han.

Under söndagen gick Lilly, 6, ett fackeltåg i Varberg i kampen mot barncancer. Det är inte första gången familjen går fackeltåg i februarikylan, något som GT tidigare skrivit om.

När Lilly var 1,5 år gammal drabbades hon av leukemi. I oktober 2013 avslutade hon sin behandling och det var efter det som familjen tog beslutet att gå genom Varberg med facklor. Under tåget såldes facklor, pannband, koppar och tilltugg – överskottet har oavkortat gått till Barncancerfonden.

Första året lyckades familjen samla in nästan 100 000 kronor, året efter det ungefär hälften. Och på söndagen marscherades det för tredje gången, vilket Hallands Nyheter skrivit om. Resultatet av årets insamling är inte sammanställt ännu.

– Det var jättefint i går. Det var mellan 500 och 1 000 personer som gick med oss, säger Lillys pappa Kristian Anding.

Han belyser att det viktigaste är att fackeltåget görs för att uppmärksamma sjukdomen. Fackeltåget i kampen mot barncancer har uppmärksammats över hela landet, vilket familjen är både glada och stolta över.

Men trots att Lillys behandling är avslutad har hon ännu inte blivit friskförklarad.

– Vi går lite i väntans tider på att få bekräftelsen. Efter fem år anser de flesta att man inte får återfall, säger Kristian.

Han tillägger att Lillys sjukdom tagit hårt på storasystern Louisa som i dag är åtta år. I ung ålder tvingades hon se på när lillasystern och lekkamraten låg utslagen i sängen efter cellgiftsbehandlingen - och med föräldrar som kämpade dagligen med att finnas där för både cancersjuka Lilly och hennes syskon.

"Det här påverkar hela familjen"

Han berättar att många glömmer bort hur hårt de närstående drabbas av att se en familjemedlem svårt sjuk. Och att det är viktigt att inte glömma bort dem.

– En sak är klar: Det påverkar syskon, särskilt i en speciell ålder, väldigt hårt och mycket. Det här påverkar hela familjen. När de är så små, som Lilly, så vet de inte så mycket. Louisa har fått ta den största smällen och sett allting, säger han.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida