ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MÖRDAREN. Leif Johansson, 42, (till höger) dömdes till femton års fängelse för att ha mördat Eva-Lott Karlsson (till vänster) genom strypning i jakten på att komma över hennes kontokort.
MÖRDAREN. Leif Johansson, 42, (till höger) dömdes till femton års fängelse för att ha mördat Eva-Lott Karlsson (till vänster) genom strypning i jakten på att komma över hennes kontokort.

Leif, 42, strypmördade Eva-Lott – för pengar

ANNONS:
Mordet på Eva-Lott

Detta har hänt:

31 januari 2013. Eva-Lott Karlsson mördas i sin säng genom strypning.

1 februari 2013. En arbetskamrat tittar in till Eva-Lott men tror att hon ligger och sover i sängen.

7 februari 2013. Anhöriga hittar Eva-Lott Karlsson död i sin säng efter att ha försök få kontakt med henne under flera dagar och larmar polisen.

17 februari 2013. Polisen inleder en mordutredning.

16 april 2013. Den misstänkte Leif Johansson anhölls misstänkt för mord och häktas tre dagar senare av Alingsås tingsrätt.

4 juni 2013. Leif Johansson åtalas för mordet vid Alingsås tingsrätt.

13 juni 2013. Rättegången inleds.

25 juli 2013. Leif Johansson döms till 15 års fängelse för mord på Eva-Lott Karlsson. Han döms dessutom för stöld, snatteri, bedrägeri och häleri. Han skall också betala skadestånd på sammanlagt 260 600 kronor till dödsboet och anhöriga.

8 oktober 2013. Hovrätten fastställer morddomen på 15 år fängelse.

 

Den avslöjande chatten:

Så här chattade exflickvännen med en väninna sedan hon fått veta att hennes tidigare pojkvän dödat en person, dock utan att säga vem.

Exflickvännen: ...att få ett sånt besked som jag fick nu, måste vara en värsta mardröm

Väninnan: men vad sa han gumman?

Exflickvännen: jag kan inte säga något...å TRO mig, du vill inte veta...

Väninnan: kramar om dig

Exflickvännen: allvarligt, det är här fan sjukt...det som jag fick veta är fan ingen lek...å att bära på en sån här hemlighet...det kommer jag inte klara...

Väninnan: har han hotat dig?

Exflickvännen: när det är såååååååååå mycket värre....tro mig bäst att du inget vet om det blir något av det här...

Väninnan: är nyfiken kan jag erkänna men jag tvingar dig inte att säga gumman...finns här. kan säga att du kan lita på mig när du säger saker till mig...kram

 

Mördaren Leif Johansson:

Leif Johansson förekom redan inför morddomen under tolv avsnitt i Rikspolisstyrelsens belastningsregister.

Han hade tidigare, i oktober 2009, dömts för misshandel av Eva-Lott Karlsson.

2007 dömdes han till tre års fängelse för bland annat rån.

2001 dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för misshandel och försök till grov misshandel.

Inför morddomen lät Alingsås tingsrätt Leif Johansson genomgå en rättspsykiatrisk undersökning där man konstaterade att han varken vid gärningen eller undersökningstillfället led av någon allvarlig psykisk störning.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

VÅRGÅRDA. Strax före midnatt berättade mördaren för en tidigare flickvän att han dödat en person, att han haft handskar på sig och nu var rädd att åka dit.

Lite senare chattade exflickvännen med en kompis på Facebook om det fruktansvärda hon fått veta.

Nu har hovrätten fastställt det 15-åriga fängelsestraffet mot den 42-åriga fembarnspappan Leif Johansson trots hans nekande.

Det finns ingen teknisk bevisning som binder Leif Johansson till mordet på Eva-Lott Karlsson i Vårgårda i månadsskiftet januari-februari i år.

Därför har samtalet mellan honom och exflickvännen tillmätts stor betydelse både av Alingsås tingsrätt och hovrätten för Västra Sverige.

Exflickvännen har berättat att samma kväll, den 31 januari, som Eva-Lott Karlsson misstänks ha mördats blev hon kontaktad av den 42-årige mannen som hon haft ett förhållande med.

Chattade på Facebook

Hon gick med på att träffas och strax före halv tolv träffades de och kvinnan har berättat att Leif Johansson var i mycket uppskärrat tillstånd och berättade att han dödat en person, dock inte vem, att han haft handskar på sig och var mycket rädd för "att åka dit".

Kvinnan chattade senare på Facebook om det hon nyss fått veta och skrev bland annat:

"Allvarligt, det här är fan sjukt ..det som jag fick veta är fan ingen lek...å bära på en sån här hemlighet. ..det kommer jag inte klara..."

Mördaren berättade aldrig vem det var han dödat men hovrätten skriver i sin dom:

– Att det skulle vara ett rent sammanträffade att Leif Johansson skulle berätta detta samma natt som Eva-Lott Karlsson dödas och att berättelsen kommer vid en tidpunkt då rimligen endast mördaren kan känna till Eva-Lott Karlssons död är enligt hovrättens mening så utomordentligt osannolikt att det kan uteslutas.

– Det är ställt utom allt rimligt tvivel att Leif Johansson är gärningsmannen. Han ska därför som tingsrätten funnit dömas för mord.

Limtuben låg kvar

Eva-Lotta Karlsson dödades genom strypning. Mördaren hade dessutom strukit lim på hennes läppar och försökt limma ingen munnen.

Limtuben låg kvar på sängöverkastet när polisen kom till radhuset i Vårgårda och gjorde det hemska fyndet.

Motivet till mordet har chefsåklagare Urban Svenkvist beskrivit som pengar.

Leif Johansson och Eva-Lott Karlsson hade haft en relation och vid julhelgen förra året stal han Eva-Lotts kontokort och ha tog ut 10 600 kronor.

Mordkvällen misstänks han ha kommit tillbaka för att på nytt stjäla hennes kontokort. Men Eva-Lott Karlsson vägrade denna gång uppge vilka koderna var eller var hon förvarade uppgifter om dem.

– Vi tror att detta utlöste våldshandlingen, har chefsåklagare Urban Svenkvist sagt.

"Blev besviken"

Eva-Lott Karlsson barn kommenterade genom dottern Emma Dalenhag tingsrättsdomen på 15 års fängelse följande:

"Det finns inga år i världen som ger tillbaka vår mamma, samtidigt ska han inte gå fri för han är ju uppenbart farlig. Så vartenda år han blir dömd till fängelse är ju välkommet."

– Vi kommer att överklaga och begära prövning i högsta domstolen, säger advokat Johan Lövrup, Leif Johanssons advokat till GT.

Hur mottog din klient hovrättens dom?

– Han blev naturligtvis besviken. Det är bara att konstatera att hovrätten resonerat på samma sätt som tingsrätten trots att det inte finns någon teknisk bevisning mot min klient.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: