ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Nyhus: Jag tänker inte avgå!

ANNONS:
Att få uttrycka sin åsikt är en fundamental rättighet. Det står uttryckt i de mänskliga rättigheterna, art. 19.
Mitt val att bojkotta invigningen av Göteborgs Konstbiennal på grund av Pål Hollenders verk Clean har den senaste veckan gett upphov till en spekulativ debatt på diverse kultur- och debattsidor i pressen.
En del debattörer väljer att förklara mitt val med att jag är ny på posten och att jag agerar med reptilhjärnan. De nämner ord som diktatur och censur.
Att jag, som politiker i Göteborg, väljer att bojkotta Pål Hollenders verk Clean är inte detsamma som censur. Det är inte heller något hot mot yttrandefriheten.
Vi lever i ett demokratiskt land med yttrandefrihet. För mig betyder det inte att de arrangemang eller verksamheter som får stöd av kulturnämnden har rätt att visa precis vad som helst.
Därför väljer jag att visa min personliga åsikt om utställningen Clean genom att bojkotta invigningen av konstbiennalen och därför har jag också initierat ett förslag om en etisk policy för kulturnämnden.

En etisk policy innebär inte, som framförts och feltolkats från en del håll, en etisk kommitté som ska granska varje konstverk.
Jag vill att alla personer som erhåller bidrag från kulturnämnden, ska veta att kulturnämnden har en policy och en värdegrund som innebär att man inte medvetet får kränka personer eller bedriva olaglig verksamhet.
Jag är ny som ordförande i Göteborg kulturnämnd men jag är inte helt färsk som politiker.
Mina åsikter och politiska magkänsla grundar sig i ett nitton år långt politiskt engagemang.
Mitt val att bojkotta Konst-biennalens invigning var inget beslut som jag tog lättvindigt eller slarvigt. Det var inget enkelt beslut. Det var, och är, ett personligt och genomtänkt beslut.

Som ordförande för Göteborgs kulturnämnd har jag en mycket stor makt över Göteborgs kulturliv. Nämnden tilldelas varje år en stor budget och vem och vilka verksamheter som ska tilldelas dessa pengar avgörs genom beslut av oss politiker i nämnden. Det innebär att jag i hög grad kan prägla kulturen i staden.
Denna makt måste jag hela tiden förhålla mig till. Jag bör och ska inte styra kulturen genom att låta min personliga smak avgöra vilka verksamheter eller kulturprojekt som ska tilldelas pengar. Men för mig betyder det inte att jag ska sticka huvudet i sanden och inte engagera mig i svåra och aktuella frågor.
För det måste finnas något mer bakom styrningen av kulturpolitiken än att bara administrera pengar. Om vi vill värna yttrandefriheten måste också jag som kultur-politiker leva under friheten och rätten att uttrycka mina åsikter, liksom massmedierna och opinionsbildare har rätt att kritisera mig och kräva min avgång.

I en fungerande demokrati finns folkvalda politiker med förmågan och viljan att uttrycka och förmedla sina åsikter. En bra politiker är engagerad och tydlig i sitt engagemang. Bara då kan politikernas åsikter också bemötas.
Motsatsen är ett tyst samhälle med rädda politiker. Politiker som blir administratörer utan någon tydlig agenda. Politiker som inte får kritisera någon och i längden inte heller hylla någon. Ett sådant samhälle är inget jag eftersträvar. Vi måste ha yttrandefrihet om vi vill leva i en demokrati.

Jag lever som politiker också under den yttrandefriheten. Det verkar som att en del skribenter, opinionsbildare och för den delen politiker har glömt det. Därför kommer jag fortsätta att vara tydlig i mina åsikter och säga vad jag tycker och därför förbehåller jag mig också rätten att bojkotta utställningen Clean.
Och till konstnären i fråga vill jag säga: Det ingår inte i yttrandefriheten att tvinga någon att ta del av ditt konstverk.

Helena Nyhus

Helena Nyhus (s) är ordförande i Kulturnämnden i Göteborg.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: