EVA VAR BARA 14 ÅR. Men affären tystades ner eftersom så många betydelsefulla män fanns bland kunderna. Nu är det dags att reda ut bordellhärvan och berätta för svenska folket om rättsskandalen. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
EVA VAR BARA 14 ÅR. Men affären tystades ner eftersom så många betydelsefulla män fanns bland kunderna. Nu är det dags att reda ut bordellhärvan och berätta för svenska folket om rättsskandalen.  Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Låt svenskarna få veta sanningen

Publicerad
Uppdaterad
Med gamla surdegar är det så att de inte slutar jäsa även om man försöker gömma eller glömma dem. Den så kallade bordellhärvan har jäst i 30 år.
Många hade nog hoppats att den skulle fortsätta med det, men lyckligtvis har något hänt: Två brottsoffer, två kvinnor som var 14-åriga flickor på den tiden, har fått tillräckligt stor kraft och mod för att gå till en advokat och stämma staten.
De gör det rätt i.
Det som gjorde bordellhärvan till en surdeg var att den aldrig reddes ut, eftersom männen som utnyttjade tonårsflickorna satt på höga positioner i samhället.
Därför skyddades de av de andra männen i makteliten.

Affären tystades effektivt ner.
Journalisten Peter Bratt, som avslöjade kopplingen till den socialdemokratiska regeringen och pekade ut justitieminister Lennart Geijer som torsk, omplacerades, och Dagens Nyheter som publicerat fick be om ursäkt.
Olof Palme, som kände till Geijers inblandning, blånekade.
Säpo som utredde affären la locket på. Den kopplerianklagade bordellmamman dömdes, och surdegen gömdes undan.
Då och då har den gett ifrån sig en luktstöt i form av rykten men inte värre än att de kunnat viftas bort av männen i den politiska eliten.
Hanteringen av bordellhärvan var och är en rättsskandal.
Visserligen fanns det ingen sexköpslag på 70-talet, men då var det lika förbjudet att tvinga 14-åringar till sex som det är nu.
Och oavsett vilket:

Att landets
mest framstående politiker och tjänstemän springer på en olaglig bordell borde naturligtvis få konsekvenser för dem.
Om man bortser från ett slags allmänmoralisk synpunkt, och från otukten som bagatelliserades, så innebar bordellspringet betydande säkerhetsrisker.
Dels när det gällde rikets säkerhet – kunder på bordellen var också tjänstemän från utländska ambassader.
Dels ur korruptionssynpunkt; en hög tjänsteman eller politiker som köper sex och inte vill att det kommer ut blir lätt offer för utpressning. I dag är det klart att det som påstods  var sant.
Men det var bara en bråkdel av sanningen.
Det är på tiden att bordellhärvan reds ut så att svenskarna får reda på hela sanningen.

Inte bara för att ge två sexutnyttjade barn upprättelse, eftersom de sveks av rättsapparaten för att inte skandalisera gubbarna i toppen.
Härvan måste redas ut för att svenska folket och ytterst väljarna fördes bakom ljuset.
Fanns politiker som ställde upp i valet bland de kunder som nyttjade bordellen? Fanns höga tjänstemän som skötte rikets affärer bland kunderna?
Vem gav order om att tysta ner skandalen?
Vem bar ansvar för den styrda polisutredningen?
De frågorna är det hög tid att få svar på.
Fredrik Reinfeldt bör tillsätta en sanningskommission som reder ut bordellhärvan en gång för alla.
Det här är inte vanligt skadeståndsmål.
Det här är en fråga om statens, rättsapparatens och politikens trovärdighet.
Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER