ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Johan Wopenka

PÅ VÄG IN. Regeringen kunde i praktiken inte, även om den kanske ville det, stoppa Vladimir Antonov
från att ta ett första steg in i Saab. Ett nej skulle inneburit dödsstöten för företaget – och det vill ingen.
PÅ VÄG IN. Regeringen kunde i praktiken inte, även om den kanske ville det, stoppa Vladimir Antonov från att ta ett första steg in i Saab. Ett nej skulle inneburit dödsstöten för företaget – och det vill ingen.

Det gick inte att säga nej till Saab

Läs fler krönikor! Här är Johan Wopenkas samlingssida
ANNONS:
Saabs fabrik i Trollhättan står still, och lär knappast komma i gång med produktionen förrän tidigast om några dagar.
Men Saab kan överleva.
Frågan är bara hur länge.
I går gav regeringen Saab respit genom att acceptera riksgäldens förslag om att Saab ska ges möjlighet att få in pengar från annat håll - genom att sälja sina fabriksfastigheter och sedan hyra dem.
Regeringen kunde i praktiken inte säga nej till den föreslagna lösningen - oavsett om den egentligen ville göra det eller inte.

Skulle regeringen sagt nej talar allt för att det blivit en dödsstöt för Saab. Det är något som ingen svensk politiker önskar.
Samtidigt har Victor Mullers agerande och uttalanden under de senaste veckorna varit allt annat än förtroendeingivande. Gårdagens regeringsbeslut öppnar också vägen för den ryske finansmannen Vladimir Antonov att bli formell delägare i Saab - ett avgörande i den frågan kommer inom kort.
Det kan hjälpa upp företagets ekonomi, åtminstone på kort sikt, men Antonov är en omdiskuterad person med ett delvis solkigt rykte.
Inte underligt att Anders Borg uttryckt tveksamhet inför Saabs "finansiella kullerbyttor".

I veckan kom en rapport från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) som varnar för att den organiserade brottsligheten i före detta Sovjetunionen - "ryssmaffian", med ett populärt ord - är på väg att etablera sig i Sverige. Inte i första hand med traditionella våldsmetoder, utan via bedrägerier och ekonomisk brottslighet. Och det är just maffiaanknytning som Antonov anklagats för.
Men, och det är viktigt att notera, det finns inga som helst bevis. GM undersökte honom noggrant, och friade honom.
Och som GT redogjorde för i går har även riksgälden låtit fingranska Antonovs verksamhet utan att hitta mycket annat än obekräftade anklagelser och rykten.

Regeringens sits i går var alltså att den antingen sa nej till riksgäldens förslag för att stoppa Antonov på grund av obevisade rykten, vilket i praktiken skulle knäckt Saab. Eller sa den ja, men riskerar nu att Saab hamnar i tvivelaktiga händer, och på sikt kanske ändå inte överlever.
För det finns varningar från flera håll om att de 50 miljoner euro som Antonov är beredd att pumpa in i Saab bara kommer att förlänga företagets dödskamp.
En kamp som också kommer att sprida sig till en rad svenska underleverantörer.

Regeringen ger som sagt att Saab ännu en chans, annat kunde den inte göra. Men lösningen ligger inte i mer pengar till företaget: det enda som kan rädda produktionen är att Saab snabbt börjar sälja bilar.
Skattepengar kan inte bekosta produktionen, inte heller oligarkinvesteringar från öst - det kan bara bilköparna göra.
Men ju snabbare tillverkningen kommer i gång, desto större är chansen till överlevnad. I det fallet spelar regeringens snabba "ja" en inte oviktig roll.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: