Debatt: Konsekvenserna måste diskuteras

Publicerad
Uppdaterad
Jag var gift med en person som tog sitt liv. Hon mådde mycket dåligt av tanken att bli utförsäkrad när hennes sjukskrivning tog slut. Det var det både inofficiella och underförstådda beskedet hon fick av Försäkringskassan, att den inte skulle förlängas. Hon blev 32 år.
Jag är skrämd av hur tyst det är om att självmord är en möjlig konsekvens av de nya sjuk- försäkringsreglerna.
Jag vill ifrågasätta detta, jag vill påstå att journalistiken bör uppmärksamma sådant här och inte - som vissa anser - hellre hålla tyst om det.

I GP:s ledare den 15 juni skriver Malin Lernfelt om hur varje människa som tar sitt liv gör det helt på eget ansvar. Att media inte bör göra reportage om hur sjukförsäkringsreglerna tar livet av människor för att det helt enkelt inte är sant.
Givetvis har varje människa ansvar för sitt eget liv. Så länge man är vid sina sinnens fulla bruk. Inom psykiatrin är det vedertaget att det ofta inte är ett rationellt beslut att ta sitt liv.
Så om en person är för sjuk för att inse det, kan man då verkligen anse att det är hennes eget ansvar? Jag ser inte hur man kan det, en uppfattning jag delar med svensk lag.

Om en tredje parts agerande misstänks vara utlösande faktor bakom ett självmord, när man varnats för den konsekvensen; då anser jag att detta måste upp till diskussion.
Det finns personer som på grund av sin sjukdom och livs-situation inte klarar av pressen de upplever utan väljer att ta sitt liv. Detta är något man behöver komma till rätta med.

Gunnar Axén (M), ordföranden i riksdagens socialförsäkringsutskott, har sagt att "man skall vara lite försiktig med sina ord när man påstår sånt som att människor begår självmord på grund av en politik". Men han skriver i sin blog (http://gunnaraxen.blogspot.com/) den 24 mars i år att den gamla sjukförsäkringen med lång sjukfrånvaro ger en ökad risk för självmord.
Tydligen är det OK att säga att den gamla gjorde det, men man får inte säga det om den nya.
Jag anser att så länge det finns ens en misstanke om att något orsakar självmord så bör det lyftas fram. Inte för att skuldbelägga, utan för att fästa uppmärksamhet på det som förhoppningsvis kan leda till förändringar.

Jag har märkt att sådana här fall enkelt avfärdas för att man inte "kan känna till alla omständigheter". När de som kände till det hela bäst av alla, de närmaste, säger att det är på ett visst vis så får vi höra att det är för att vi behöver skuldbelägga någon eller skjuta ifrån oss vårt ansvar.
Det är lätt att påstå att jag vill skylla på någon, att jag vill slippa mitt eget ansvar. Allt jag kan säga är att så är det inte. Men det lär bli avfärdat det också.

Ola Sundberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER