ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Utbildningsminister Jan Björklund utesluter inte en lagskärpning. I torsdags gick hundratals människor skallgång efter 9-åriga Anna i Skår, Göteborg. Foto: Sven Lindwall, Anders Ylander
Utbildningsminister Jan Björklund utesluter inte en lagskärpning. I torsdags gick hundratals människor skallgång efter 9-åriga Anna i Skår, Göteborg. Foto: Sven Lindwall, Anders Ylander

Lagen kan skärpas efter Annas försvinnande

ANNONS:
Behöver lagen skärpas?

Partiernas skolpolitiska talespersoner svarar

Sammanställning: JOHANNA EKSTRÖM

Tomas Tobé (M)

Jag tycker det är upprörande att det finns skolor som inte tar kontakt på en hel dag. Särskilt när det handlar om så små barn. Det är jättebra att det här uppmärksammas, det kanske gör att många skolor ser över sina rutiner och på så sätt kanske ge bättre effekt än en lagändring.

Ulrika Carlsson (C)

Jag kan inte förstå varför skolorna inte använder sig av smarta system, till exempel någon form av sms-system där det går ut till föräldrarna. Lagändring i all ära, men det viktigaste är att skolorna ser till att det finns rutiner som efterföljs och att de följs skyndsamt.

Annika Eclund (KD)

I lagtexten står att skolan ska rapportera samma dag om eleven har varit frånvarande. Det betyder att hela skoldagen kan ha gått. Där kan jag tycka att det behövs en skärpning. Men jag tycker inte att man ska kalla det lex Anna, det är ogörligt att plocka ut varje uppdrag skolan har i en särskild lag.

Ibrahim Baylan (S)

Det är inte säkert att det effektivaste är att skriva in det i en lag, däremot skulle skolverket kunna vara tydligare i sina rekommendationer om att skolorna ska höra av sig direkt. Det råder skolplikt och när man skickar i väg sina barn så vill man ju naturligtvis veta att de är i skolan.

Rossana Dinamarca (V)

Skolorna måste se över sina regler så att de har koll på vilka elever som ska vara på plats när och hur. Är det så att det inte kommit in någon frånvaroanmälan så ska skolan naturligtvis ha koll på det och kontakta föräldrarna om eleven inte dyker upp. Skolverket kanske ska vara mer tydliga med vad som gäller.

Jabar Amin (MP)

Det bästa är om skolorna kan se över sina rutiner så att de meddelar vårdnadshavaren i tid när det handlar om barn i de lägre åldrarna. Att genom lag tvinga alla lärare eller skolor att dagligen meddela även föräldrar till exempelvis 15-åringar som inte kommer till skolan är inte det mest verkningsfulla.

Richard Jomshof (SD)

Om en elev inte kommer till skolan så ska föräldrarna underrättas direkt. Skolorna måste ha en tätare kontakt med föräldrarna. Om det ska förtydligas i en lagstiftning kan jag inte svara på på rak arm, men det är uppenbart att skolorna behöver en mer omedelbar återkoppling med föräldrarna.

Visa merVisa mindre
Läs mer

Anna, 9, kom aldrig till skolan - men ingen ringde föräldrarna. Nu kan skollagen komma att ändras.

"Jag utesluter inte ytterligare lagskärpning", skriver utbildningsminister Jan Björklund, FP, till Expressen.

Det var först när Anna, 9, inte kom hem från skolan i torsdags som föräldrarna förstod att något var fel. När de ringde skolan fick de höra att hon inte varit där på hela dagen. Trots det hade ingen från skolan hört av sig.

Först efter 18 timmar hittades hon. Nu misstänks en 24-årig man ha kidnappat Anna när hon var på väg till skolan.

I Expressen i går berättade vi om tre fall där tidningen bett föräldrar att hålla sina barn hemma för att se om och när skolan larmade. En enda skola sa till före lunch.

Läget har fått utbildningsminister Jan Björklund (FP) att reagera. Han säger i en skriftlig kommentar till Expressen:

"Att inte meddela hemmet samma dag är ett lagbrott och naturligtvis oacceptabelt. Jag utesluter inte ytterligare lagskärpning."

"Det får inte hända"

Enligt Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, bör det vara rektorns ansvar att skolan har fungerande system:

- På morgnarna eller när skolan börjar ska man rapportera, görs inte det är det ett ledningsfel enligt mig. Det som hände Anna får inte hända. Jag tycker att kravet på rektorerna ska skärpas, att det tydligt pekas ut i lagen att skolledaren har ansvaret för att skapa rutiner.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén:

- Skolan har enligt skollagen tydligt en rapporteringsskyldighet när det gäller frånvaro. Det ska också finnas rutiner för hur det fungerar. Det är alltid tråkigt när rutiner har brustit. Då gäller det att noga ta reda på vad som hänt och utreda ansvarsfrågan. När övergår det från att vara föräldrarnas ansvar till att vara skolans?

- När ansvarsfrågan har utretts gäller det att vidta åtgärder.

"Hade kunnat bli knepigare"

Även kriminologen Leif GW Persson är kritisk till att det tog lång tid för skolan att larma:

- Det är naturligtvis inte bra. Nu gick det ju bra trots att hon varit borta så länge, men hade han fått ytterligare ett dygn hade det kunnat bli knepigare.

Ju längre tid det går desto mer ökar risken för att den som har fört bort barnet ska ta till våld, menar han.

- Mycket beror på vem man råkar ut för. Många pedofiler släpper barnen när de är klara med sitt, men de kan släppa dem lite var som helst.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: