Kvinna filmas när hon misshandlar tiggaren

Publicerad

Här är filmen som visar hur en tiggare oprovocerat blir misshandlad av en förbipasserande kvinna.

Vittnet, Rickard, såg händelsen som han beskriver som "osmaklig". Misshandeln inträffade i Jönköping på måndagen.

– Han blev väldigt illa behandlad. Jag tycker inte det är okej att göra så, säger Rickard.

Det var i måndags som 16-årige Rickard gick utanför en butik i Jönköping, när han plötsligt ser hur en kvinna går mot en tiggare. Förvånad ser han hur kvinnan börjar skrika kränkande ord mot en tiggare som sitter utanför butiken – och hur hon slår och sparkar på honom.

Rickard var snabbt uppe med kameran och filmade händelsen.

– Jag vet att den här tiggaren brukar sitta där, och han hade inte gjort någonting utan satt där som vanligt. Hon bara gick förbi och började kritisera honom, helt oprovocerat, säger Rickard, som inte hann ingripa innan kvinnan var borta.

"Fruktansvärt"

– Jag tycker det är fruktansvärt hur man kan göra så, oavsett vad man tycker om tiggare. Men man ska inte behöva slåss. Det är viktigt att det tas upp, säger Rickard.

Aaron Israelson är chefredaktör för tidningen Faktum som säljs av hemlösa och socialt utsatta i Västra Götaland. Han menar att Rickard gjorde rätt som dokumenterade misshandeln.

– Det är jättebra! I dag är det lätt att dokumentera med sin mobiltelefon. Ser man den här typen av händelser är det bara ryta i från och resa motstånd, säger Aaron Israelson.

Ett stort mörkertal

Han tror att det finns ett stort mörkertal eftersom det är få tiggare som anmäler en misshandel.

– Dels för att man är rädd vad som kan hända. Dels ligger det inte nära till hands att ta kontakt med myndigheter. I länder som Rumänien är det betydligt värre. Där kan polisen misshandla tiggare, säger Aaron Israelson.

På filmen hörs bland annat hur den upprörda kvinnan skriker "stick härifrån", samtidigt som hon viftar mot tiggaren och sparkar på honom.

"Vill starta en utredning"

När GT talar med Jönköpingspolisen, så känner de inte till händelsen. Men de är väldigt angelägna om att utreda händelsen.

– Man vet inte hur ofta de anmäler sådant här, om tiggarna går till polisen eller så där. Det är svårt att säga hur mycket de får stå ut med, säger Lasse Johansson, presstalesman hos Jönköpingspolisen.

Enligt Lasse Johansson är det känt att tiggarna får en del glåpord mot sig – men att det är väldigt sällan någon tar till våld.

– Det är många som är irriterade på dem, men det har inte gått till handgripligheter vad jag förstår. Som jag förstått det så lever de i en ganska så lugn tillvaro i övrigt. Men givetvis vill vi starta en utredning om det är så, vi måste i så fall få tillgång till filmen och höra eventuella vittnen, säger han.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida