ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
109 000 besökare såg Lars Wallins klänningar på Waldemarsudde. Foto: Lasse Edelholm
109 000 besökare såg Lars Wallins klänningar på Waldemarsudde. Foto: Lasse Edelholm

Visa kläderna också!

ANNONS:

Modeskaparen Wallin kommer till Röhsska i kväll, men museet missade succé­utställningen med hans kläder.

I kväll kommer modeskaparen Lars Wallin till Röhsska museets föreläsningsserie för att prata mode och visa bilder från sin karriär. Det blir intressant, Wallin är ett stort namn i Modesverige och hans kläder syns både i schlagerfestivalen och på Nobelfester.

Och han drar folk. När Waldemarsudde utanför Stockholm visade en stor utställning med hans kläder förra året kom 109 000 besökare på bara fyra månader! Utställningen drar nu vidare till regionmuseet i Kristianstad i sommar och sen vidare till Västerås konst­museum i höst.

Två konstmuseer och ett regionmuseum i Sverige väljer alltså att visa en utställning med kläder av en av Sveriges största modeskapare. Men Röhsska museet i Göteborg, Sveriges enda designmuseum som dessutom inriktar sig på att bli ett modemuseum, finns inte på banan trots att man haft chansen att ta hit en självskriven publikdragare. Istället gör man om delar av huset till barn­bibliotek, bjuder på jazzkonsert, har fest med prova på-dans, firar kanelbullen...

Det kokar av olika idéer för att locka folk till museet, men var finns utställningarna som drar besökare med hjälp av kärnverksamheten? Här har inte funnits någon publik­dragare sedan Kaffe Fassett visade sina lapptäcken, stickade tröjor och broderier - för nio år sedan.

 

En utställning som Wallins Fashion stories kostar pengar, men genererar också pengar. Fassett-utställningen kostade en halv miljon att göra, men drog över 60 000 besökare och gick med vinst.

Nu drar debatten i gång igen om ett Formmuseum i Stockholm. Det är inte genom att förvandlas till ett allmänt kulturhus utan genom att vara en kreativ samlingsplats för mode och design som Röhsska kan finnas med i det samtalet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: