ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Helmi som Marja, i full frihet i Las Palmas
Helmi som Marja, i full frihet i Las Palmas

Kyparn, kan jag få en paraplydrink till?

ANNONS:
FAKTA

REGISSÖREN
• Namn: Johannes Nyholm
•  Född: 1974
•  Bor: Göteborg
•  Bakgrund: Utbildad på Valand och Konstfack. Guldbaggenominerad för Dockpojken och Drömmar från skogen. Sagan om den lille dockpojken och Drömmar från skogen visade i Cannes. Har gjort musikvideor för bland annat The Knife, Håkan Hellström, The Soundtrack of our Lives. Fick Filmkonsts Gyllene drake 2010.
•  Inspireras av: Herzog, Denis, Pasolini, von Trier – sådana som arbetar fysiskt och primalt och vågar ta risker.
•  Aktuell: med kortfilmen Las Palmas som tävlar om Startsladden på filmfestivalen i Göteborg.

Efter Las Palmas blir det en långfilm med Dockpojken i centrum för Johannes Nyholms del.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre
Till hyllade filmen Dockpojken konstruerade han en dräkt som vägde 40 kilo och hade inbyggt vätsketillförselsystem. Den här gången har han använt sin ettåriga dotter.
Nu tävlar Johannes Nyholm om Startsladden med nya kortfilmen Las Palmas.
De uppgivna men härdade servitörerna städar upp efter en kväll på baren i Las Palmas. På golvet ligger ännu en däckad charterturist. Den gamla kassaapparaten tröskar fram hennes nota, antalet poster verkar oändligt.
Scenen är tagen ur Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas som har sin premiär på Göteborgs filmfestival som förfilm till invigningsfilmen Kongen av Bastøy och därmed blir den allra första filmen som rullar på biografen Draken. Charterturisten Marja, filmens huvudroll, spelas av Johannes Nyholms ettåriga dotter Helmi. Som motspelare har hon marionettdockor.
– Jag var fascinerad av det liv och den råa energi som finns hos ett litet barn och tyckte det var kul att se om det gick att göra något av det, säger Johannes Nyholm.

Det gick det. Det som från början var tänkt att bli ett slags dokumentärfilm blev i stället en mer komplex och lekfull historia. Den om en jobbig charterturist som ballar ur under ett restaurangbesök; dricker obegränsade mängder med sprit, äter från andras tallrikar, dansar på bardisken och tar över musikunderhållningen. Och nu ett och ett halvt år gamla Helmi är oerhört övertygande i sin debut, självklart med hjälp av ett gediget klipparbete.
– Det gick ju inte direkt att regissera henne. Så det gällde att skapa en situation som var rolig som en lekplats, där hon kunde göra som hon ville; äta, leka, riva ner saker, helt utan stress. Det fick inte alls kännas som en filmsituation, berättar Johannes Nyholm.
Totalt filmades upp mot femtio timmars material med den lössläppta ettåringen, men det mest tidskrävande var skapandet av den autentiska barmiljön och marionettservitörerna, som på pricken liknar sina förlagor på turistorterna.
Vad har du själv för erfarenheter av charterresor?
– Jag har varit på lite sådana resor men mest baserar jag historien på människor på hemmaplan; sådana som sitter ensamma i ett hörn, dricker för mycket och sedan tar över stället. Och inte alls vill snacka om saken nästa dag.
Johannes Nyholm har varit guldbaggenominerad både för Dockpojken och Drömmar från skogen. Filmerna har också, liksom hans Sagan om den lille dockpojken, visats och prisbelönats på festivaler världen över, bland annat i Cannes där Dockpojken marscherade omkring på Croisetten i egen hög person. Men innan det eventuellt blir Rivieran för vid det laget tvååriga Helmi så är det alltså tävlan om Startsladden som gäller.
Vad har du fått för reaktioner på att du använder ett så litet barn i din film?
– Det skojas om barnarbete och att hon kommer att få bearbeta sin traumatiska barndom när hon blir äldre. Och så att det är typiskt manligt; att man måste hitta en funktion med allt.

Camilla Larsson
kulturen@gt.se
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: