ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Den här balkongen på Barlastgatan cyklade Åke Söderblom förbi många, många gånger på väg hem till Majorna från fotbollsträningen med ÖIS juniorer. Foto: Leif Gustafsson
Den här balkongen på Barlastgatan cyklade Åke Söderblom förbi många, många gånger på väg hem till Majorna från fotbollsträningen med ÖIS juniorer. Foto: Leif Gustafsson

Jag kommer ikväll under balkongen...

ANNONS:
Var det denna balkongen på Barlastgatan som Åke Söderblom skrev om i sin populära schlagerdänga, undrar Kjell Wigers.
"Jag kommer i kväll under balkongen
Och visslar (vissling i takt med musiken) till dej
Och om du mej hör vissla den sången
Du svarar (vissling i takt med musiken) till mej"

Var det den här balkongen han tänkte på när han skrev denna storschlager en gång? En av hans riktigt stora framgångar som låtskrivare. Han cyklade i alla fall förbi den här platsen många, många gånger på väg hem till Majorna från fotbollsträningen med ÖIS juniorer. Han var en av de allra bästa, kvick och dribblingssäker. På hemvägen fick han ställa sig upp och trampa till lite extra för att komma uppför Stigbergsliden. Han var hungrig efter träningen.
Sen blev han Åke Söderblom med hela svenska folket. Femtio filmer, en av dem Vi masthuggspojkar. Dessutom hundratals sånger, visor, kupletter, sketcher.
Balkongen ligger så ensam högt där uppe på Barlastgatan, ett stenkast just från torget med de huggna masterna.
Det finns balkonger som den där vid Stigbergslidens början och så finns det andra balkonger. Balkonger att gömma sig diskret under och vissla på den man har kär.
Så finns balkongernas balkong. På Casa de Giulietta i Verona där Romeo klättrade upp för att förenas med sin älskade Julia.
Åke Söderblom blev bara 55 år. En hjärtinfarkt tog hans liv i logen på Lisebergsteatern.
De älskande i Verona - tyskarna säger Bern om staden så det gäller att framhålla att det är det italienska Bern och inte det schweiziska, om man nu ska ta sig fram på tyska - kuttrade här och näktergalen sjöng i takt med kärlekens bultande hjärtan.
Att sen den balkong som turistmyndigheterna i Verona vallar alla besökande till byggdes långt efter det att Shakespeare skrev sitt drama får man kanske glömma.
I alla fall var det lättare att klättra upp på balkongen i Verona än om man skulle försöka sig på samma äventyr på den ensamma balkongen på Barlastgatan.
Och om man nu planerar att följa rådet i visan som skrevs av Åke Söderblom får man i alla fall var rätt duktig på att vissla om man vill ha kontakt med den älskade.
Särskilt om en av de nya italienska spårvagnarna gnisslar förbi på väg upp mot Stigbergstorget.

Åke Söderblom blev bara 55 år. När ouvertyren till andra akten av pjäsen Himmelssängen spelades upp på Lisebergsteatern hördes en duns från hans loge.
Snabb ambulanstransport till Sahlgrenska, men förgäves.

Kjell Wigers
kulturen@gt.se
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: