ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Trist. Påd enna korta gatsträcka man tillåts att ha tråkigt. Jag säger som min mamma: "Gud så skönt, här händer ju absolut ingenting", skriver Kajsa Bergström. Foto: Amelie Herbertsson
Trist. Påd enna korta gatsträcka man tillåts att ha tråkigt. Jag säger som min mamma: "Gud så skönt, här händer ju absolut ingenting", skriver Kajsa Bergström. Foto: Amelie Herbertsson

Gatan som aldrig fick ett eget namn

ANNONS:
FAKTA

Namn: Ekedalsgatan fick sitt namn 1918 efter egendomen Ekedal är en kilometer lång och Slottsskogsgatan, namngiven 1785 efter - ja, du gissade rätt - Slottsskogen, är en av Majornas längsta med 1,7 kilometer.

Den lilla namnlösa gatstumpen är 500 meter lång.

Värt att notera: Mötet mellan Ekedalsgatan och Slotts­- skogsgatan är en hotspot för märkligt namngivna restauranger. På Ekedalsgatan ligger "Rårörda lingon" som inte serverar husmanskost, men däremot väldigt god pizza. Hundra meter bort, på Slottsskogsgatan, ligger puben Old Town som skyltar med stenugnsbakad pizza, men vars utmärkta indiska mat av just denna anledning är en välbevarad hemlighet.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre

Varje gata i stan har en historia att berätta. GT-kulturens serie om gatorna i Göteborg blir tillsammans en berättelse om staden vi lever i och vilka vi är.
I dag Kajsa Bergström om Slottsskogsgatan/Ekedalsgatan.

“Jahadu, då får vi se ..." sa hon i köket på Café Skogen när vi ville betala, “det var ju varken pannbiff eller nåt på den?" och lät oss betala åttio kronor tillsammans för var sin kaffe och tekaka med stekt ägg och brieost. Vi hade suttit vid ett av de vaxduksklädda borden och bråkat om vad gatan vi var på egentligen hette: Ekedalsgatan eller Slottsskogsgatan?

Jag minns inte längre vem av oss som hade rätt, men efter att nu ha bott där i två omgångar har jag lärt mig att Skogen residerar i hörnet på ett kvarter som heter Harsyran där det – förutom att vara ett tillhåll för de bakfulla och ett frukostställe för de morgontidiga – fungerar som en markering för en slumrande plats där Ekedalsgatan utan större åthävor övergår till att heta Slottsskogsgatan.

Denna gatstump – avgränsad av två rondeller, en vid Ekedal och en vid Mariaplan – har alltså inget eget namn, utan har fått nöja sig med det som har blivit över när ena änden av Ekedalsgatan ansluter till en apart liten sväng som Slottsskogsgatan gör innan den nått Mariaplan.

God pizza. Det är lätt att bedåras av idyllen i Majorna. Foto: Amelie Herbertsson God pizza. Det är lätt att bedåras av idyllen i Majorna. Foto: Amelie Herbertsson

Av kartan att döma så tycker jag egentligen att gatan gott kunde förtjäna sitt eget namn. Distinkt urskiljbar om än vare sig underskön eller särdeles dramatisk, men med en start, en avslutning och en säreget internationell karaktär. Det senare beroende inte på något hektiskt uteliv eller exotiska affärer, utan på den polskt inspirerade fyraradersparkering som löper längs såväl trottoarer som mittrefug.

Mellan fem på eftermiddagen och sju på morgonen är där konstant smockfullt, men runt sju börjar människor droppa ut på trottoaren från de anslutande gårdarna. De ser sig knappt om innan de kliver ut på asfalten och låser upp sina bilar eller vinglar ut i gatan på barnstolsförsedda Kronancyklar för att ta sig till dagis och arbetsplatser. Runt tio är bilarna borta och gatan precis lika tyst som förut.

Det är lätt för oss utsocknes som flyttat dit att bedåras av Majorna. Landshövdingehus, lummiga gårdar och idel små charmiga lokaler vars hyresbetalning är ett rent mysterium (handgjorda smycken? Lökskalsfärgade medeltidsplagg? Egenutgivna böcker?) så långt ögat kan nå. Det hade alltsammans säkert kunna utgöra en än mer förföriskt bohemisk idyll om inte asfalten var våt oftare än den var torr och man - åtminstone under vardagarna - automatiskt misstänker någon form av flashmob de gånger det samlas fler än fem personer på en plats som inte serverar alkohol.

 

Gott så. Än så länge är Majorna i allmänhet (och denna korta gatsträcka i synnerhet) trots allt en plats man tillåts att också ha tråkigt på. Missförstå mig rätt – att vara uttråkad är inte bara ett snart utrotat tillstånd, utan även en gravt underskattad syssla och vad som kanske oftare borde avses med att “fånga dagen".

Så jag citerar min mamma som, när hon sjönk ner i en stol inne på Café Skogens med en mugg perkolatorkaffe i handen, frånvarande stirrade ut på gatan och utbrast “Gud så skönt, här händer ju absolut ingenting."

 

Kajsa Bergström

kulturen@gt.se

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT EXPRESSEN - FÖR INLOGGADE
Fler mest lästa om kultur
ANNONS:
UKRAINA

"Putin enade vårt land" Stefan Ingvarsson avslutar sin artikelserie från Lviv.

Möte i krigets skugga Stefan Ingvarsson rapporterar från bokmässan i Lviv.

Alla lögner går hem Dmitri Plax om den ryska mediala statsapparaten

Ryssland alltmer slutet Stig Fredrikson kommer hem från ett mörkt Moskva

Möte i krigets skugga Stefan Ingvarsson rapporterar från bokmässan i Lviv.

Vad sa du, sa du? Dmitri Plax ger en språklektion i maktens ryska.

Smutsiga pianofingrar Gunilla Brodrej om en Putinvänlig konsertpianist i New York.

Vad väljer du? Bladet eller Expressen? Karin Olsson undrar varför Martin Aagård låter som ett eko av propagandan från Ryssland

En omärklig revolution Karin Olsson möter historikern Timothy Snyder i Kiev.

Europas värderingar utmanas Karin Olsson om de intellektuellas svek mot Majdan.

"Svik oss inte igen" Sofi Oksanen vädjar i en exklusiv artikel västvärlden att stoppa Putin.

Mot bättre vetande Anna Hellgren undrar vad det är med Aftonbladet Kultur och Ukraina.

Ryska PEN: "Vi är emot invasionen" Rysslands intellektuella protesterar.

Vem hejar på Svoboda? Karin Olsson om Åsa Linderborgs hyckleri om Ukraina.

Rädslan för Majdan Stig Fredrikson om Putins skräck för folklig revolution i Ukraina.

Majdans moras Stefan Ingvarsson ger svenska medier bakläxa om Kiev.

Karin Olsson: Är ukrainarna de sista européerna? Curling har väckt större engagemang än när aktivister skjutits i nacken.

Ett inferno för oss Dmitri Plax om ett Ukraina som brinner för demokrati och oss alla.

MITT EXPRESSEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: