ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Oklar definition. Initiativtagaren och journalisten Johanna Koljonen vill fortsätta #prataomdet. Men vad är egentligen "det"? Foto: Skugge&co
Oklar definition. Initiativtagaren och journalisten Johanna Koljonen vill fortsätta #prataomdet. Men vad är egentligen "det"? Foto: Skugge&co

Frågan om det

ANNONS:
Missa inte under HBQT-festivalen
Fredag 1 juni, 15.30 - 17.30: Regnbågskvarteret, Sensus, Södra Hamng. 29: Machofabriken: Interaktiva övningar om hur kön och sexualitet påverkar våra liv. Lördag 2 juni, 14.30 - 15.30: Artisten, sal A502: HBTQ-flyktingar och asylprocessen. Juridikstudent Aino Gröndahl om Migrationsverket, HBTQ-flyktingar och problemen i asylprocessen.
Visa merVisa mindre

I samband med HBTQ-festivalen fortsätter samtalet om gränser och sexuella övergrepp, under rubriken Fortsätt #prataomdet, på Stadsteatern.

#prataomdet har blivit bok och på Nya Studion arrangeras ett samtal i två delar. Den första delen: en uppläsning av ett urval av alla de texter som beskriver och bearbetar sexuella övergrepp, obehagligheter, svårigheter med gränser mot sig själv och andra. Den andra: ett panelsamtal på samma tema med initiativtagaren och journalisten Johanna Koljonen i spetsen.

Det är oundvikligt att fråga sig vad "det" är i "prata om det". I beskrivningar av projektet används ordet gråzon om och om igen för att beskriva situationer som inte går att lagföra som sexuella övergrepp eller våldtäkt. Men gråzonsordet saknar helt gränser. "Det" kommer att handla om nästan vad som helst. Aldrig definierat och svällande av berättelser blir "det" mer och mer tömt på betydelse allt eftersom kvällen går. Det är som om det ska vara tyst kring "det". Att prata och prata tycks inte hjälpa mycket.

 

I uppläsningarna – varierande i kvalité men kvällens behållning – används inte ordet gråzon. Texterna är mycket mer konkreta än så. Även om frågan om vems fel det var hålls öppen, så flyter inte pratet ut i gråzonen. Att prata om det – eller rättare sagt, skriva om det – får vara terapeutiskt, får ge klarhet, exakthet. Det finns utrymme att faktiskt drabbas av insikter. Att se en struktur i blixtbelysning, mitt i minnet av en tonårsfylla eller ett sovrumsgräl.

Det sorgliga med texterna och läsningen är ofta inte ämnet, utan den ironiska tonen. Självdistansen hos den som vet att hon kommer att bli missförstådd och misstrodd. För om det var så enkelt som RFSU:s representant i panelen, Maren Rose Melez, påstår: att det är ett övergrepp när man själv känner och definierar en händelse som ett övergrepp, då skulle det här sam­talet knappast behövas. En av skåde­spelarna, Ylva Gallon, gör läsningen precis så anspänd som texten och ämnet kräver. Som om hon har ett tryck över bröstet. Hon har ingen ironisk ton och ser inte obekväm ut med sina vardagskläder och sin brist på roll att träda in i.

 

Drömmen om kroppslig, extatisk, ordlös kommunikation står i det här samtalet som motsatsen till klok och rationell sexualupplysning för vuxna. Om vi bara får veta lite mer, då kommer minsann inte sex användas som maktmedel mer. I allt pratet är det det jag hör. Det påpekas gång på gång, denna brist på sexualupplysning: tystnaden som gör att vi "antar" saker, lär oss från orealistiska filmer och romantisk litteratur. Och i det bästa av samtal uppstår väl en möjlighet att ställa oställbara frågor, få insikter och kunskap, perspektivbyte och förståelse. Fortsätt #prataomdet efterfrågar sexualupplysning för vuxna och tillhandahåller just det. Är det mysigt och fnittrigt och sexualbejakande? Ja. Men vi har tillgång till "ja" redan. Det är att ställa frågan så att det är möjligt för den som svarar att svara "nej" som är det riktigt svåra.

 

Kajsa Widegren

kulturen@gt.se

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: