ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Alfons har fått egna pengar

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre

Kulturnämnden har fått öronmärkta pengar till Alfons Åberghuset. Därmed drabbar inte satsningen övriga kulturen i stan, skriver kulturkommunalrådet Thomas Martinsson (MP) i ett svar till GT:s kulturredaktör.

Ingrid Norrman gör den olyckliga jämförelsen i GT 20/2 mellan medel till Alfons­huset och till kulturområdet i stort i staden. Men pengar till Alfonssatsningen har kulturnämnden fått i särskild pott från fullmäktige. I så fall påverkar alla andra satsningar också kulturinstitutionernas anslag, allt från förskola till infrastruktur.

Norrman menar att det är risk för en orealistisk kalkyl som gör att detta projekt för att främja barns kultur bör förkastas. Vidare menar Norrman att upphovspersonen bakom Alfons Åberg på något sätt använder ett hus i Göteborg för att få ökad avsättning för sina kommersiella produkter. För detta ändamål har Alfons mamma snärjt både företag och kommun. Ja, tjuv-Alfons kan till och med hota stadens kulturverksamheter i stort låter det som i texten, vilket känns som en långsökt sammankoppling.

Norrman menar att ingredienserna i denna Alfonssaga – där flera externa aktörer bidrar till Alfonshuset – är bra men bara inte denna gång. När då, undrar vi?

Det är olyckligt att ställa ett projekt som också innehåller externa medel på en barnkultursatsning i motvikt mot stadens samlade kulturverksamheter i stort. Dels för att det inte stämmer, dels för att det är alldeles för mycket att lägga på en liten kille vid namn Alfons.

 

Thomas Martinsson

 

SVAR:

Thomas Martinsson har rätt i att de 7,5 miljoner som beviljats Alfons Åberghuset var öronmärkta för det projektet och därmed inte kunde läggas på något annat. Men det hade varit intressant om han talat om vad han tycker om att fullmäktige går in och styr kulturnämndens verksamhet. Om nämnden hade fått 7,5 miljoner extra till barnkultur, vad hade Martinsson satsat dem på? Alfons Åberg?
Att bygga om Fröhuset till ett Alfons Åberghus kostar tolv miljoner. Att ordna nya lokaler till dagens hyresgäster ytterligare tre miljoner. Om Alfons Åberghuset inte får de 50 000 besökare per år som behövs för att kalkylen ska gå ihop, var hamnar räkningen?
Till sist: Gunilla Bergström har överlämnat sitt bolag åt familjen och kan därmed inte tjäna ett öre på projektet i Göteborg, vilket jag tydligt skrev i min artikel.

 

Ingrid Norrman

GT:s kulturredaktör

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: