ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Kai Martin

Bandy är grejen för sportfånar

Läs fler krönikor! Här är Kai Martins samlingssida
ANNONS:
FAKTA

ELITSERIEN

VÄNERSBORG-SANDVIKEN

2-6

Visa merVisa mindre

VÄNERSBORG. Gillar du fart, fläkt, tacklingar och mycket mål?

Gillar du en sport på is där spelet böljar fram och tillbaka?

Gillar du lirare som möter tuffingar?

Gillar du bländande målvaktspel?

Glöm hockey - gå på bandy.

Frölunda mot Färjestad. Ett intensivt västsvenskt derby, som inte bara lockar storpublik utan också bjuder på sköna drabbningar. Det handlar om hockey i sin prydno, där det sjunger om tacklingar i sargen och där skotten ekar i hela Scandinavium.

Men matchen i tisdags - 1-2 efter förlängning - var en statisk uppvisning utan spänning, utan intensitet, utan tacklingar eller skönspel.

Det var tyvärr ingen engångshändelse. Spelet i Scandinavium är bristfälligt och med taskig hockey kommer ingen storpublik. Det är enkel matematik.

I Vänersborg kan man den ekvationen också.

IFK Vänersborg har en finfin arena, som efter initiala problem nu fungerar väl.

Men publikt lyckas inte laget. Inte alltid heller spelmässigt.

Det är synd, förstås, både om IFK Vänersborg och dess publik, där den ihärdiga och ståndaktiga supporterskaran Älgarna är värda allt beröm.

Men... bandy är grejen. Det är en sport som kommer till sin rätt i inomhus­hallarna, som nu blir fler och fler i Sverige.

Det är med bandyn som sportfånar bjuds på underhållning.

Det är en omvittnat fartfylld sport. Det är tuffa drabbningar. Ja, det bjuds på fler tacklingar och närkampsspel än vad jag minnas att hockeyn visar upp nu.

Det är ett spel för lirare, men också för försvarsspelare. Och gillar man att se mål, så gå på bandy. Det är där det händer.

IFK Vänersborg borde ha bjudit upp bättre mot SM-vinnarna Sandviken, som faktiskt inte visat upp sig från sin starkaste sida den här säsongen.

Men på grund av en överdriven försiktighet i uppspelen präglades lagets anfall av missar, tappade bollar och brist på fantasi i anfallen.

Jag vet, det låter som om jag motsäger mig själv. Men trots IFK Vänersborgs respekt för motståndet blir det ändå underhållning väl värd att se - det borde vänersborgarna uppskatta bättre (bara halvfullt, 1428, mot SM-vinnarna).

Det rasslar iväg till trygga 4-0 för Sandviken med drygt tio minuter spelade av andra halvlek.

Klappat och klart i de flesta sporter. Men så gör IFK Vänersborg, två mål på två minuter och det är nerv igen.

That's bandy, folks. Och visserligen tappar laget sitt försvarspel i försöket att komma ifatt. Men det tar inte död på underhållningsvärdet.

Det gör inte heller målvaktsspelet. Hemmalagets Gabriel Bridholm och motståndaren i andra målet, Joel Othén, är rasande skickliga i att greppa eller rädda bollarna. Och de får båda visa sig på styva linan.

Så vill man se på sport som är fart och fläkt, fram och tillbaka, ett pärlband av händelser och ett, oftast, öppet spel. Tja, då finns det bara ett alternativ: bandy.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: