ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Johanna Bäckström Lerneby

"Vem vet vad som hade hänt om social­tjänsten blandat sig i deras liv tidigare"

Läs fler krönikor! Här är Johanna Bäckström Lernebys samlingssida
ANNONS:

"Om han hade bott i en annan stadsdel hade han fått hjälp för länge sen", suckar en polis jag pratar med.

Han pratar om en av de unga pojkar som dömdes för grov misshandel i september för att nästan ha sparkat ihjäl Carl-Eric Cedvander i våras.


Minns ni vad som hände? Den 18 mars i år sparkar ett gäng unga killar nästan ihjäl Cedvander på Kortedala torg. Han frågar varför de retar hunden och killarna sparkar ner honom. De sparkar honom så svårt att han nästan dör. Efter misshandeln får Cedvander ligga på sjukhus flera veckor och han blir nästan blind på ena ögat.

Två av killarna (15 och 16 år vid brottet) dömdes för grov misshandel till vård inom socialtjänsten och ungdomstjänst.

När polisen säger "om han hade bott i en annan stadsdel" så menar han såhär:

En kille boende i Bergsjön (eller annan trasslig stadsdel) som drogar och är kriminell får hållas mycket längre än en kille i till exempel Örgryte som gör samma sak.

Det betyder att den unge från Bergsjön hinner knarka mer och begå grövre brott innan socialtjänsten reagerar och det blir då svårare att ta sig ur sen.

Så här får det naturligtvis inte vara.

Men så här är det.


Sociala insatser är dyrt. Och i en stadsdel med stora problem kan ett killgäng som rånar och som behöver omhändertas knäcka vilken socialbudget som helst. Alltså avvaktar man in i det längsta.

Nu protesterar säkert flera och säger att sociala insatser inte FÅR ha med pengarna att göra och att omhänderta barn är en sista åtgärd. Naturligtvis. Men ska denna sista åtgärd komma senare om du bor i Bergsjön än i Örgryte?

Egentligen får inte socialtjänsten tänka på pengar när det gäller sociala insatser. Men alla vittnar om att man gör det ändå. Eller förresten, alla vittnar om det, bara man inte skriver deras namn i tidningen. Ingen står öppet för att det är så här, och när cheferna kommer till tals ger de en helt annan bild.


En socialsekreterare som jobbar i nordost ger också en annan förklaring:

- Jag sitter med över 30 ärenden där barn kanske borde omhändertas. Hur ska jag hinna göra en professionell bedömning när arbets­belastningen är så stor?

Ungdomspoliserna som jobbar över flera stadsdelar har i åratal berättat om hur orättvist det är för ungdomar i Göteborg. Barnombudsmannen har kritiserat socialtjänsterna.

- Men...det är klart. Ungdomarna själva tycker ju att det är positivt att de får hållas längre i vissa statsdelar. De vill ju inte ha någon inblandning av socialtjänsten. Ofta inte deras föräldrar heller, säger en polis.


Imorgon kommer hovrättens dom i Cedvandermålet. Vem vet vad som hade hänt om socialtjänsten blandat sig i deras liv tidigare.

Jag vet inte vad de har gjort innan, men jag vet är att det är ganska ovanligt att nästan sparka ihjäl en människa som ett förstabrott.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: