ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Johanna Bäckström Lerneby

Hon höll ett långt försvarstal för mannen som nästan slagit ihjäl henne

Läs fler krönikor! Här är Johanna Bäckström Lernebys samlingssida
ANNONS:

- Hur kan ni skriva så här i tidningen? Alla vet att det är jag, sa en kvinna som ringde till redaktionen en sen kväll när jag jobbade.

Jag kände inte igen artikeln hon pratade om, men bläddrade fram den lilla notisen i tidningen.

Det var en notis om ett lägenhetsbråk på ­Hisingen. En kvinna hade misshandlats svårt, polisen kom till platsen och grep mannen.

Sen var notisen i princip slut.

Det publiceras hundratals liknande notiser varje dag i Sverige och det fanns ingen som kunde känna igen henne utifrån den obefintliga informationen som stod i tidningen.

Jag sa att de enda som kan gissa att det är du, är de som redan känner till vad som har hänt och knappt då. Efter en stund höll hon med.

Sen frågade jag vad det var som hade hänt.

Hon berättade att hennes man, vi kan kalla honom Peter, hade kommit hem full och blivit arg på henne. Hon hade inte lagat maten på det sättet som han ville, dessutom hade hon svarat emot när han klagade på maten hon dukat fram till honom.


Första gången hade hon hunnit undan, men precis när hon skulle låsa in sig på toaletten tills han lugnat sig hann han ikapp henne och slog henne flera gånger så hon ramlade ihop på badrumsgolvet. Hon höll händerna som skydd för huvudet och ansiktet, men när han slet upp hennes huvud i håret och dunkade ansikte i porslinsholken tänkte hon bara på hur hon skulle se ut när barnen hittade henne död där. För hon trodde att hon skulle dö den gången. Hon hörde hur näsan krossades och hur tre tänder slogs ut mot toastolen.

Hon visste egentligen inte hur det gick till, men plötsligt stod hon blodig uppe hos grannen och bankade på hans dörr. Hon blev insläppt och han ringde polisen.

- Vilket jävla svin, sa jag när hon hade berättat klart.

- Vad bra att han åkte fast, fortsatte jag.

Då svarade hon mig så här:

- Jag anmälde honom inte. Det var polisen som gjorde det. Alltså, han är snäll egentligen. Det är bara när han dricker och tar rohypnol som han blir så där arg. Annars är han världens snällaste.

- Han är ett svin, sa jag.

- Men du känner honom inte. Han är jättesnäll, svarade hon.

Och sen höll hon ett långt försvarstal för mannen som nästan slagit ihjäl henne.


Jag tänker ibland på kvinnan. Jag minns inte ens vad hon heter men jag är säker på att hon tog tillbaka Peter. Jag tänker att det kan vara så att hon är en av de många kvinnor som blev ihjälslagna av sina män i år, eller förra året eller året före det. Eller också kanske hon är en av dem som blir mördade nästa år.

Fortfarande kallar vissa poliser och åklagare dessa händelser för familjedramer eller familjetragedier.

Snälla, sluta med det. Vi har kommit längre år 2012.

Det är inget familjedrama när en man dödar en kvinna. Det är ingen familjetragedi.

När äkta makar, pojkvänner dödar sina fruar och flickvänner är det mord. Varken mer eller mindre.

Och det vore ju klädsamt om ni våldsamma män, så här i juletid höll er ifrån alkoholen. Eller åtminstone var ensamma när ni söp, så att ni inte riskerar att slå ihjäl era familjer.

Och varför inte vara riktigt djärva inför nästa år?:

Sök hjälp för ert sjuka beteende för ni är inte "jättesnälla egentligen".

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: