ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
GT:s chefredaktör Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson
GT:s chefredaktör Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson

FRIDA BOISEN: En bra start av Björklund - men det räcker inte

ANNONS:

Bra, Björklund!

Det är en bra start att du som utbildningsminister nu öppnar för en stärkt skollag, en lex Anna. Som kräver att skolan direkt ska larma föräldrar om deras barn är från­varande. I stället för som det står i lagen nu: meddela "under dagen".

Det var inte skolan som var förövaren när Anna, 9, blev kidnappad av en okänd man på vägen till skolan i Göteborg. Men rutinerna brast, skolan larmade aldrig föräldrarna.

Något som ledde till att polisen tappade en viktig dag, när sökandet inleddes.

Därför måste rutinerna förtydligas, med en tydligare lagtext. Men det räcker inte, Jan Björklund. Lagen måste också efterlevas, annars blir den värdelös.

I dag fungerar inte den vagare lag som finns. Inte ens en vecka efter fallet med Anna visade Expressens undersökning i går, att bara en av tre skolor larmade direkt när barn inte dök upp i skolan. En skola ringde inte överhuvudtaget.

I dag är det alltså ett lotteri om ens barn går i en skola där rektorn satt upp bra rutiner för frånvarorapportering.

Eller om man har otur och ens barn går i en skola där ledningen kompromissar med säkerheten.

Det bisarra är att det FINNS fantastiska system på flera skolor i Sverige. Per Flodin med barn i Drottning Blankas gymnasieskola i Kungsbacka är en av vinnarna i säkerhetslotteriet:

- Det räcker att min son är tre minuter försenad så får jag ett sms. Så hur svårt kan det vara? Konstigt att det finns system som fungerar för gymnasieelever men inte för yngre barn.

Per har helt rätt. Hur svårt kan det vara? Och Jan, medan du sätter i gång arbetet kring lex Anna, beordra in en plan från alla landets skolstyrelser på hur de ska säkra rutinerna kring sina skolbarn.

För det är orimligt att tryggheten ska fortsätta vara ett lotteri i den svenska skolan.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: